Läs senare

Stopp för lärarsatsning i Stockholm

20 aug 2015

Förra året gjorde Stockholm en storsatsning på höjda lärarlöner. I år satsar politikerna på barnskötarna i stället.
Lärarna i Stockholm fick 5,8 procent i höjda löner förra året. Det kan jämföras med snittökningen i landets kommuner på 3,1 procent. Det var bara Pajala med sin lärarlöneökning på 7 procent som slog huvudstaden.

Men i år får lärarna inte mer än andra. Löneökningarna stannar på 2,6 procent, det vill säga lika mycket som övriga yrkesgrupper får i Stockholm. Det är betydligt mindre än de 3,2 procent som landets kommuner i snitt höjer lärarnas löner med under 2015. Den nya majoriteten satsar enligt Lärarförbundet i stället extrapengar på Kommunals grupper, till exempel barnskötare.

Detta är ett »tydligt valsvek«, enligt Lärarförbundets ordförande i Stockholm Johan Törnroth.

— Vi är jättebesvikna. Den nya majoriteten har avbrutit satsningen på lärarna och valt att prioritera Kommunals grupper i stället. Och detta i ett läge när vi har en explosion av ungar som ska in på förskolorna och skolorna, samtidigt som vi har en stor brist på lärare och förskollärare.

Skolborgarråd Olle Burell (S), har ni satsat klart på lärarna nu?

— Som skolborgarråd kommer jag fortsätta argumentera för att höja lärarlönerna ytterligare. Men det måste ställas mot alla andra angelägna kommunala verksamheter.

ur Lärarförbundets Magasin