Läs senare

Stor demonstration mot skolbudgeten i Stockholm

BudgetHundratals protesterade mot den föreslagna kommunbudgeten utanför Stockholms stadshus.

av Erik Ignerus
20 nov 2019
20 nov 2019
Många lärare samlades utanför Stockholms stadshus för att protestera mot budgetförslaget.

Det budgetförslag som den blågröna majoriteten i Stockholm lagt ger inte rätt förutsättningar till lärare och skolledare anser Lärarförbundet Stockholm. Därför tog de initiativet till en manifestation som under onsdagen hölls utanför stadshuset – samtidigt som budgeten debatterades för fullt i fullmäktige.

I det kritiserade förslaget ingår bland annat en omfördelning av resurser som leder till att pengar kommer dras från grundskolan för att betala utbyggnaden av fler skolor. Hundratals personer fanns på plats för att visa sitt missnöje under manifestationen. Vi pratade med några av dem.

Tanja Jokitalo, ordförande Lärarförbundet Stockholm

Varför tog ni initiativet till den här manifestationen? 
– Vi har sett år av uteblivna satsningar på skolan och nu står vi här igen. Det måste bli ett stopp. Vi hör hela tiden om situationen lärare och skolledare i alla skolformer befinner sig i, och den här budgeten kommer inte göra det bättre. Den kommer innebära neddragningar, högre arbetsbelastning, försämrad arbetsmiljö och större elev- och barngrupper. På det har vi en lärarbrist. Att se hur vi ska behålla de som finns och även få fler att vilja utbilda sig är svårt att förstå. Än så länge är det här bara ett förslag och vi vill att politikerna tänker om och ger mer pengar till skolan. Vi är medvetna om att det är ett tufft ekonomiskt läge, men tycker ändå inte att man kan prioritera bort något så viktigt som skola och förskola.

Dennis Fryklund, teaterproducent

Varför är du här i dag?
– Jag är här för att stötta det här initiativet och min tjej som jobbar inom skolan. Hon och jag pratar nästan varje dag om hur illa det är. Jag har inte studerat budgeten och vet inte riktigt vad allting handlar om. Men utifrån det jag hör både från min tjej och andra så är det på väg åt helt fel håll. Skolan är viktig och man får inte dra ner mer på den, barnen är grunden till hela vår framtid och ska bygga vidare på vårt samhälle.

Marie Suneborn, högstadielärare och ombud för Lärarförbundet

Vad tänker du om budgetförslaget?
– Jag undrar hur politikerna har tänkt. Förstår de inte konsekvenserna av det här förslaget? Har de inte sett hur situationen är i skolan och förskolan? Jag hoppas att de stannar upp och ser över det här förslaget och inte bara lämnar oss lärare i sticket. Redan nu har jag svårt att hjälpa eleverna på det sätt som de har rätt till. Jag har inte material så det räcker och inte tid att göra de planeringar och extra anpassningar skollagen säger att jag ska göra.

Åsa Svedberg, gymnasielärare

Varför är du här i dag?
– Jag läste igenom budgeten och konstaterade att det skulle finnas ett så kallat ”generaliserat effektiviseringskrav”. Vi lärare lever redan på existensminimum och drar man ner ytterligare kommer det varken bli bra för lärare eller elever. I och med det här förslaget antar jag att man redan till hösten kommer behöva börja fundera på var det finns möjlighet att dra ned. I slutändan kommer det väl landa i att vi lärare ska jobba ännu mer, trots att vi redan kör på för fullt. Jag har jobbat som lärare i 24 år och det har bara skurits ned, det funkar inte längre.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin