Läs senare

Stor enighet när metoo-upprop mötte jämställdhetsministern

metooMetoo-uppropet lever vidare. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har träffat flera kvinnor som skrivit på olika upprop under hösten för ett möte, bland annat skolpersonal. Flera förslag lyftes, enigheten var stor och många branscher var samlade.

12 dec 2017

– Vi hoppas nu på en andra våg, att det händer någonting. Så jag ser fram emot att de förslag som har lyfts i dag förverkligas, säger Emma Fagervall från juristernas upprop #medvilkenrätt.

Under måndagens möte träffade Åsa Regnér kvinnor från flera metoo-upprop, bland annat skådespelare, psykologer, poliser och skolpersonal.

Nätverken fick bidra till förslag på vad regeringen och samhället kan göra i framtiden för att fler personer inte ska utsättas för sexuella trakasserier och övergrepp på jobbet, skolan eller i det privata.

– Det finns så mycket kraft, engagemang och en stark vilja. Det är kul att se att så många är engagerade och att vi tillsammans kan mobilisera någonting bra, säger Ida Kjos från #medvilkenrätt.

Uppropet som Kjos är en del av var ett av de första, tillsammans med bland annat #tystnadtagning, som dök upp under hösten och efter det följde flera branscher med sina vittnesmål.

Och enigheten var stor under mötet. Förslag som togs upp rörde stärkt undervisning, inte bara på universitetsnivå utan på alla arbetsplatser och i skolvärlden, även skärpta straff och skärpt tillsyn nämndes.

Ett annat förslag som många kom in på var någon form av oberoende enhet dit personer kan vända sig anonymt om de utsatts eller för att lämna in en orosanmälan.

– Det här mötet innebär att utsatta kvinnors röster förs vidare och kanske leder till att vi faktiskt når en förändring framöver. Det är fantastiskt, säger Johanna Mannung från #teknisktfel.

Samtliga förslag ska nu analyseras av jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) som var väldigt nöjd efter måndagens samtal.

– Det som är speciellt med dessa personer är att de representerar löst sammansatta nätverk, men som har väldigt kraftfull insikt i vad som behöver göras. Jag tror att den arenan måste komma till på ett mer systematiskt sätt, säger hon.

Och förhoppningen är stor att i alla fall några av förslagen förverkligas.

– Jag tror att det kan bli så i och med att många redovisade flera förslag på samma åtgärder, trots att branscherna skiljer sig åt, säger Sofie Boström från #ickegodkänt.

#Metoo

  • I början av oktober i år briserade Weinsteinskandalen i USA. Hashtaggen #metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden ”me too”.
  • Några dygn senare pekades en rad kända män ut även i Sverige, Metoo-rörelsen har vuxit snabbt här och kvinnor inom väldigt många branscher vittnar om övergrepp och trakasserier, bland annat skådespelare, jurister, lärare och poliser.

 

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin