Läs senare

Stulet nationellt prov cirkulerar på Snapchat

Nationella provI förra veckan stals nationellt prov i svenska vid ett inbrott i en skola. Provet tros ha sedan dess ha läckt via sociala medier.

13 mar 2018

Enligt uppgift till TT ska detta bland annat ha skett via gruppchattar på Snapchat i västra Stockholm. Även från delar av landet har sådana rapporter kommit, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har information att elever meddelat lärare att de sett bilder på provet på Snapchat. Om det är så att någon fotograferat proven som stals vid inbrottet eller om man kommit över provet på annat sätt, det vet vi inte, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket, till TT.

Myndigheten anmäler allt misstänkt fusk till Skolinspektionen.

Det finns ett förberett ersättningsprov som skolorna kan använda men Skolverket har inte gått ut med något allmänt påbud om att göra så. Att använda ersättningsprovet är dock förknippat med merarbete för skolorna och resultatet kan inte användas i nationell statistik.

Berörda lärare uppmanas dock att ”vara observanta vid bedömning av provsvaren” för att upptäcka uppenbart fusk. Är det stora avvikelser mellan provsvaren och hur eleven presterar i ämnet annars kan det vara tecken på fusk.

Proven som hålls under förmiddagen i dag är i svenska respektive svenska som andraspråk för årskurs 9. Vid inbrottet i en Stockholmsskola stals förutom provet och facit i pappersform även it-utrustning.

ur Lärarförbundets Magasin