Läs senare

Svalt intresse för försök med betyg i årskurs 4

BetygBara två av landets 20 största kommuner lockas av att delta i försöket med betyg i årskurs 4. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

av Lenita Jällhage
31 Jan 2017
31 Jan 2017

Rektor Jan Aronsson, på Södra Ängby skola i Stockholms stad, säger till Ekot att det är viktigt att ha ett jättestort fokus på bedömning för att kunna avgöra vad som är nästa steg för en elev men att betyg ofta används som en jämförelse mellan olika individer.

– Jag tycker inte att man ska behöva jämföras med varandra när man är 10 år, säger han till Ekot.

I Stockholms stad har politikerna beslutat att de kommunala skolorna inte ska vara med i försöket. I Ekots undersökning svarade 14 av de 20 största kommunerna att de redan fattat beslut om att inte delta, lutar åt det eller att intresset inte finns i kommunernas skolor.

Exakt vilka kriterier som ska gälla för att få delta i försöket är inte bestämt ännu, men i den överenskommelse som gjordes mellan regeringen och oppositionspartierna för ett drygt år sedan angavs att såväl rektor som lärare på skolor skulle ha intresse av att delta. Och även elever och vårdnadshavare skulle ha möjlighet att yttra sig.

I Borås och Norrköping visar politikerna intresse för försöket, enligt Ekot, men det är inte klart om några skolor vill vara med. I Norrköping togs beslutet att vara med i augusti, men inte en enda skola har anmält intresse.

– Eftersom försöket bygger på en blocköverskridande kompromiss i riksdagen, vill vi inte motsätta oss den på lokal nivå. Men vi har inte arbetat aktivt mot skolorna, säger Olle Johansson, kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor (S), till Norrköpings tidningar. 

Att försöket ska bygga på frivilligt deltagande och eget intresse från skolorna var utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tydlig med när han presenterade överenskommelsen för snart två år sedan. Han konstaterade att forskarna får utvärdera de skolor som deltar ifall antalet blir färre än de 100 skolor som planerats.

Jan Björklund (L).

Liberalernas partiledare Jan Björklund är kritisk till regeringens hantering av försöket.

– Skolverket har ju inte ens fått direktiv att sätta igång försöket. Då förstår jag att intresset är svagt. Vi kommer hålla Fridolin ansvarig för hur det här nu utfaller, säger Jan Björklund till SR.

Gustav Fridolin (MP).

Utbildningsministern avfärdar kritiken.

– Om nu intresset inte visar sig vara så stort som han trodde tycker inte jag att han ska lägga det på regeringen, säger han till SR.

Under våren ska de kommuner och skolhuvudmän som är intresserade av att vara med i försöksverksamheten skicka in sina intresseanmälningar till Skolverket.

– Preliminärt räknar vi med att kunna börja ta emot ansökningarna i början på maj, säger Per Andersson på Skolverkets presstjänst.

Försöket planeras starta i höst.

Försöksverksamhet

  • Efter att de borgerliga partierna hotat med att införa betyg i årskurs 4 med hjälp av Sverigedemokraterna i riksdagen kom regeringen och alliansen överens om en försöksverksamhet på 100 skolor.
  • Kompromissen presenterades den 11 februari 2015. Lagändringen förväntas träda i kraft den 1 april 2017. Försöksverksamhet föreslås starta hösten 2017 och pågå till juni 2021.

ur Lärarförbundets Magasin