Läs senare

Svensk behörighet för sjuksköterskor

13 Jan 2005

En grupp utomeuropeiska sjuksköterskor har fått svensk sjuksköterskeexamen efter en speciellt framtagen utbildning, uppges i ett pressmeddelande från Högskolan Trollhättan/Uddevalla.

Utbildningen, med projektnamnet Legitimation.nu, har givits på distans för sjuksköterskor utbildade utanför EU/EES-området. Utbildningen har pågått i 42 veckor på heltid sedan 8 mars 2004. De studerande sjuksköterskorna har sin utbildning från bland annat Latinamerika, Indien och Bosnien.

De 14 sjuksköterskorna bor idag ibland annat Åmål, Krokom, Vimmerby, Mariestad och i Göteborg och har kunnat bo kvar på hemorterna tack vare att utbildningen utformats som en distansutbildning. De har utöver några enstaka tillfällen på plats på studieorterna kunnat studera via kommunala lärcentrum. Utbildningen har genomförts i samarbete mellan HTU och Högskolan i Borås.

Utbildningen är framtagen eftersom vägen till svensk behörighet inom legitimationsyrken ofta varit orimligt lång för dem med utomeuropeisk utbildning. Sjuksköterskorna har undervisats individanpassat med hjälp av interaktiv dator- och distansteknik.

Sjuksköterskorna har innan utbildningen i Sverige i första hand antingen arbetat som undersköterskor eller varit arbetslösa.

Legitimation.nu är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, HTU, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Göteborgs Universitet, Länsarbetsnämnden och Valideringscentrum i Göteborg.

ur Lärarförbundets Magasin