Läs senare

Sveriges bästa skolkommun: Torsby vinnarna 2019

skolrankningFlera Värmlandskommuner hamnar högt upp på listan när Lärarförbundet presenterar sin årliga rankning över Sveriges bästa skolkommuner.
– Det här visar att vi gör ett bra jobb, säger Peter Jonsson, (S) ordförande i Barn och ungdomsnämnden i Torsby.

av Erik Ignerus
16 okt 2019
16 okt 2019
TORSBY SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2019.

SE HELA RANKNINGEN SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2019 PÅ LÄRARFÖRBUNDET – KLICKA HÄR!

Årets rankning av landets skolkommuner presenteras samtidigt som många kommuner pressas av besparingar och skolor kämpar med snäva ramar. Förhoppningen från Lärarförbundet är att kommunerna ska kunna använda rankningen för att förbättra sig.

Nytt för i år är dessutom att varje kommun får ett eget indextal som ska göra det enklare för dem att följa utvecklingen framöver, utan att behöva ta hänsyn till hur det går för resten av landet.

– Bästa skolkommun leder till skolutveckling och viktiga samtal om skolan och jag hoppas nu att kommunerna tar till sig möjligheten att med det nya indexet följa sin egen utveckling år efter år, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

På första plats i 2019 års rankning hamnar Torsby.

– Jag vill verkligen ge en eloge till alla våra anställda som jobbar med barnen och eleverna i förskolan och skolan, säger Peter Jonsson, (S) ordförande i Barn och ungdomsnämnden.

Enligt Johanna Jaara Åstrand finns en del viktiga lärdomar att ta fasta på hos årets vinnare.

– Torsby är en kommun som jobbat långsiktigt med skolan och förstått att man måste försäkra sig om att lärarna har rätt förutsättningar. Redan för fem-sex år sedan tog man till exempel ett beslut om att börja jobba med tvålärarsystem. Det verkar också finnas en stor lyhördhet hos kommunen, man lyssnar in vad lärarna behöver och anpassar sig efter behoven. De trycker även själva på betydelsen av ett nära samarbete mellan skola och politiker.

SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN: TOPPEN OCH BOTTEN

Topp 10:
1. Torsby
2. Storfors
3. Kalix
4. Hammarö
5. Båstad
6. Bengtsfors
7. Tranås
8. Älvsbyn
9. Danderyd
10. Hofors

Botten 10:
281. Ale
282. Strömstad
283. Enköping
284. Lekeberg
285. Strängnäs
286. Nynäshamn
287. Haninge
288. Tierp
289. Nordanstig
290. Gnesta

I toppen har Torsby sällskap av två andra Värmlandskommuner, Storfors och Hammarö, samt Kalix. I botten placerar sig Gnesta, Nordanstig, Tierp och Haninge.

– Kommunerna långt ner på listan har uppenbarligen stora utmaningar när det gäller skolan. Det är viktigt att man går till botten vad det beror på. Även i de här kommunerna går rektor, lärare och elever till förskola och skola varje dag och det pågår säkerligen en fantastisk verksamhet, men man har inte lyckats prioritera skolan på samma sätt andra, säger Johanna Jaara Åstrand.

Årets rankning av landets skolkommuner kommer med flera nyheter. Förutom införandet av indextal – ett slags samlat betyg som varje kommun får – har även flera kriterier som påverkats starkt av kommunens socioekonomiska status plockats bort.

Förändringarna i årets ranking är så omfattande att statistiken inte längre går att jämföra med tidigare år. Noterbart är ändå att sexfaldiga vinnaren och fjolårssegraren Vellinge inte ens finns med bland topp tio, utan hamnar på plats 33. Enligt Johanna Jaara Åstrand är det en följd av att den socioekonomiska statusen inte längre har lika stor betydelse.

FAKTA: HELT NYTT RANKNINGSSYSTEM

  • Lärarförbundet har inför årets lista gjort om rejält i poängsystemet. Bland annat har man bytt räknemetod, vilket framöver kommer att göra det lättare för varje kommun att följa sin egen utveckling – oberoende av hur det går för andra. Utöver placeringen får kommunerna även ett individuellt indextal.
  • I årets rankning har man också valt att använda färre kriterier än tidigare, och tagit bort de som påverkas starkt av socioekonomiska faktorer. Kriterierna som plockats bort är genomsnittligt meritvärde i årskurs 9, andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 samt andelen elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier. Förändringarna är så genomgripande att rankningen inte längre går att jämföra med tidigare år.
  • Undersökningen har gjorts tillsammans med statistikföretaget Statisticon och bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), och Skolverket, samt på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting SKL.
  • Läs mer om hur rankningen har gjorts här! 
    Källa: Lärarförbundet.

 

Vilken kommun satsar mest på skolan – och var finns friskaste lärarna? Se rankningen kategori för kategori här!

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin