Läs senare

Svindlande affärer lönsamma för några få

26 maj 2010

Svenska elever har blivit hett villebråd för storkapitalet, skriver tidningen Fokus (nr 19/10). Det svindlar för ögonen när jag läser texten.

Riskkapitalbolaget Providence Equity Partners lade den 6 april ett bud på det svenska börsnoterade utbildningsbolaget Academedia som låg på 170 kronor per aktie. Efter att Academedia den 22 april visade ett fint kvartalsresultat dök ett nybildat bolag upp, Svensk Utbildning Intressenter Holding AB, som den 28 april lade ett högre bud på 190 kronor.
Bolaget är en fond tillhörande ett av världens största »private equity«-bolag, EQT.
EQT ägs i sin tur av Wallenbergsstyrda Investor som redan äger 29 procent av Kunskapsskolan.

Som om inte det vore nog ägs konkurrenten till ovanstående skolor, John Bauerkoncernen, av det danska riskkapitalbolaget Axcel.

Så spekulerar man med lärares löner, elevers skolpeng och våra gemensamma skattepengar. Jag kan inte låta bli att undra hur höga lönerna skulle kunna vara — och vilka resurser dessa skolor skulle kunna ha — om pengarna istället återinvesterades i verksamheten.

Den 2 juni kan kampen om Academedia vara avgjord. Då vet vi hur mycket pengar riskkapitalister har tjänat på välfärdens kärna denna gång.

Och medan lärarna ska välja mellan semester eller ferietjänst vilar de här bolagens pengar tryggt i skatteparadis som Caymanöarna och Guernsey. Det är svindlande affärer.

ur Lärarförbundets Magasin