Läs senare

Synen på förskolan splittrar alliansen 

Den borgerliga alliansen är inte helt överens i skolpolitiken. För kristdemokraterna är förskolan en del av familjepolitiken. Och i folkpartiet finns kritik mot etableringsfrihet för förskolor.

10 Maj 2006

Alla partier i den borgerliga alliansen betonar familjens rätt att välja barnomsorg tydligare än socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.
   Moderaterna har lanserat Nackamodellen som innebär att man ska kunna vara dagbarnvårdare åt sina egna barn i egen firma. Även folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna tycker att det är viktigt att föräldrar ska kunna välja den barnomsorg som passar familjen bäst (klicka på länken till höger).
   Kristdemokraterna är det enda parti som tycker att förskolan hör hemma i familjepolitiken, inte i utbildningspolitiken, vilket tyder på att man betonar omsorg framför pedagogik.
   Ändå har man fått med sig de andra borgerliga. I alliansens utbildningspolitiska program finns förskolan helt enkelt inte med. I vårriksdagens slutspurt seglade ännu en konflikt upp som kan spela avgörande roll i valrörelsen.
  
Miljöpartiet har valt att gå samman med de borgerliga för att få igenom kravet på fri etableringsrätt för dem som vill starta förskolor. Om Skolverket gett sitt godkännande ska en kommun inte kunna säga nej.
   Men dagen före debatten publicerade Dagens Nyheter en debattartikel där folkpartiets riksdagsledamot Nyamko Sabuni starkt ifrågasatte förslaget. Övriga undertecknare var s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgül och Anders Carlberg, ordförande för judiska församlingen i Göteborg.
   ”På tio år har elevantalet som går i religiösa friskolor ökat med 138 procent. Flera av dessa friskolor spelar på föräldrarnas rädsla för det svenska samhället när de lockar elever till sig. Vi fruktar att samma slags rädsla och isolering ska bidra till att främja expansionen av religionsbundna förskolor”.
   Av detta drog nog många läsare slutsatsen att du tänkte rösta nej, Nyamko Sabuni?
   – Ja. Men nu har folkpartiets ledning lovat att i regeringsställning åter ta upp förhandlingar med de andra om skarpare regler. Därför röstar jag för etableringsfriheten, säger hon till Lärarnas tidning.
   Folkpartiet har tidigare i förhandlingarna om alliansens skolpolitiska program framfört krav på en utredning om hårdare regler och under tiden stopp för fler skolor med religiös huvudman. Men det har kristdemokraterna motsatt sig.
   Återstår att se om folkpartiledningen infriar löftet.
   – 80 procent av Sveriges befolkning tycker som jag. Det kan inte kristdemokraterna stå emot, säger Nyamko Sabuni.

 

ULF EDLUND
ANNIKA DZEDINA

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin