Läs senare

Tack och hej efter tre intensiva år

av Örjan Björklund
13 dec 2018
13 dec 2018
Örjan Björklund
Chefredaktör

Nu går året mot sitt slut och det gör även mitt uppdrag som chefredaktör för Lärarnas tidning. Jag slutar efter tre intensiva år på posten. År som innehållit massor av glädjeämnen, bland mycket annat två fina utmärkelser för vår utveckling av webbjournalistiken. Den senaste tiden har dock innehållit en del konflikter kring tidningarnas uppdrag och journalistiska inriktning.

Ni som brukar läsa den här krönikan vet att jag ofta skrivit om hur viktig granskning och fri journalistik är för demokratin. I Lärarförbundet absolut, men ännu mer i det öppna samhälle vi trots allt fortfarande har – och vill behålla.

Men ännu mer hotas vår demokrati och vårt samhälle av klimatförändringarna och stigande temperaturer. När denna krönika skrivs är FN:s stora klimatmöte i Katowice i gång för fullt. När denna tidning når de flesta av er läsare är mötet nästan över. Det är ett möte som avgör vår  framtid. Besluten som tas – eller inte tas – där kan komma att bestämma om vi går mot en visserligen gigantisk, men för klimatet positiv samhällsomvandling. Eller om vi går mot kaos och slutet för mänskligheten.

Jag har ofta skrivit om hur viktig fri journalistik är för demokratin.

Om de livsviktiga besluten uteblir i Katowice, vad gör vi då? Och hur ska frågan tas upp i undervisningen i skolan? Hur lär man elever fakta om klimatet utan att ta hoppet ifrån dem? I detta nummer kan du läsa ett reportage från en skola i Göteborg som på flera olika sätt använder skolmaten i undervisningen om klimat och hållbarhet. Kanske kan det ge några svar.

Nästan alla världens klimatforskare är eniga om att det är de koldioxidutsläpp som vårt sätt att leva för med sig som orsakar klimatförändringarna. Ändå finns det människor, även ledare för stora nationer, som fortfarande hävdar att det är en myt. Det är lätt att kalla dem stollar. Å andra sidan, har vi inte till ganska nyligen varit lite klimatförnekare allihop? Tydliga tecken har ju faktiskt funnits där länge, medan vi sopsorterat och försökt konsumera miljömed­vetet – men till exempel ökat vårt flygande. Nu är det dags att gå helhjärtat in för klimatet, innan det är för sent.

Tack till alla er läsare för stöd, tips och inspel till redaktionen. Jag önskar er alla en God jul och ett Gott slut. Och då menar jag på året.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: