Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Tala MED föräldrar – inte OM

DebattLärarnas tidning bör inte bidra till att vi sjunker allt djupare i gnällträsket och ökar polariseringen mellan lärare och föräldrar, skriver förskolläraren Mats Olsson med anledning av debatten om föräldrars attityder till skolan. Lärarnas tidning svarar direkt.

07 mar 2019

Om debattören

Mats Olsson

Förskollärare och adjunkt på Malmö universitet

Någonting har förändrats i förhållandet mellan pedagoger och föräldrar. Förskolan/skolan har inte längre en självklar maktposition och våra möjligheter att styra föräldrarna är begränsade.

I den nya tiden är föräldrarna kunder som kräver service långt utöver det som de flesta uppfattar som rimligt. Detta skapar naturligtvis frustration hos en yrkeskår som ser resurserna krympa och kraven öka.

Jag är en av administratörerna i facebookgruppen Förskolan.se. Gruppens 37.000 medlemmar diskuterar ofta hur vi kan utveckla förskolan och professionen.

Vi försöker ha ett öppet klimat, men är tvungna att markera en skarp gräns mot dem som klagar på föräldrar. En del föräldrar bryr sig inte om sina barn – andra är alltför engagerade.

Vi ägnade orimligt mycket tid åt att rensa dessa trådar och valde att sätta ner foten på allvar. Det är rimligt att en yrkeskår som vill bli tagen på allvar talar med de berörda och avstår från att använda sociala medier för att uttrycka sin frustration.

Dessutom finns en etisk aspekt. Föräldrarna ska inte riskera att känna sig träffade i debattartiklar på nätet.

Min förhoppning är att Lärarnas tidning i framtiden ska avstå från de här diskussionerna, som på sikt bidrar till att vi sjunker allt djupare i gnällträsket och dessutom ökar polariseringen mellan lärare och föräldrar.

Mats Olsson förskollärare och adjunkt på Malmö universitet

 

Svar direkt från Lärarnas tidning:

Igår (den 6 mars) publicerade vi tre föräldrareaktioner på läraren Catrin Johanssons personliga debattartikel, där hon uttrycker sin frustration över samtalsklimatet i skolan.

Hennes text är den mest lästa vi någonsin har haft, och tog uppenbarligen upp något som många känner igen sig i och har olika åsikter om (även i facebookgruppen Förskolan.se, noterar vi av kommentarerna där).

Vi brukar tipsa om artiklar i relevanta facebookgrupper när vi tror att de kan vara av intresse. Administratörerna av dessa grupper avgör självfallet vad som får publiceras där och det är bra att Mats Olsson klargör vad som gäller i Förskolan.se.

I Lärarnas tidning fortsätter vi dock att upp alla sidor av viktiga frågor. Vi vill ha högt i tak i debatten.

Karin Lindgren, redaktionssekreterare och debattredaktör

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

ur Lärarförbundets Magasin