Läs senare

3,5 miljarder extra – så mycket får din kommun

BUDGET 2020Tre och en halv miljard extra till kommunerna.
– Det är välkommet, men helt otillräckligt, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

av Emma Olsson
20 jan 2020
20 jan 2020
Regeringen lovar fem extra väldfärdsmiljarder i dag, varav 3,5 miljarder till kommunerna och skolan. FOTO: TT

Mot bakgrund av förra veckans politiska bråk, där moderater och vänsterpartister krävt extra medel till välfärden, lovar finansminister Magdalena Andersson fem miljarder extra i vårändringsbudgeten – varav 3,5 miljarder till kommunerna. Det innebär cirka 12 miljoner kronor till en genomsnittskommun.

– För en del handlar det om att man kan hindra nedskärningar, i andra att man kan anställa mer personal, säger Magdalena Andersson, vid en presskonferens.

Pengar som Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand beskriver som ”välkomna men otillräckliga”. Lärarförbundet har tidigare krävt 10 miljarder kronor årligen för att vård, skola och omsorg ska fungera.

– Det viktiga är att regeringen fortsätter att bygga ut med mer pengar nästa år, så att man inte står med samma problem då. Och det behöver signaleras ganska tidigt, redan i vårändringsbudgeten, säger utredaren vid Lärarförbundet, Johan Ernestam.

– Det är väl ganska så sällsynt att alla tycker att ett tillskott är tillräckligt. Men fem miljarder är mycket pengar. Det är 5 000 miljoner kronor. Vi kommer att komma med fler budgetar under åren och i januariavtalet har vi klart och tydligt skrivit att vi ska öka resurserna till välfärden under hela mandatperioden. Dagens besked tycker jag visar januariavtalets styrka, säger utbildningsminister Anna Ekström (S), till Lärarnas tidning.

För avfolkningskommunerna är det dock inte tillräckligt, menar Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Jättebra att vi fått besked, jättebra att det kommer pengar. Men det kommer inte att hjälpa alla ändå. Det är jättestora skillnader mellan kommunerna. En del klarar sig redan bra, andra ligger på marginalen och kommer att slippa vidta besparingsåtgärder, men så finns det ett gäng kommuner som tappar invånare, har haft ett ganska stort flyktingmottagande, och svag ekonomi av andra skäl. De kommer inte att kunna avstå från att vidta åtgärder, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Miljarderna är en del av vårändringsbudgeten, som presenteras i april. Regeringen trycker på ”godkänt” i juni.

Välfärdsmiljarderna: Så mycket får kommun för kommun – se hela listan

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin