Läs senare

Trots domen – kommun backar om blöjorna

BLÖJKOSTNADTrelleborgs kommun skulle erbjuda gratis blöjor på förskolan – men backar efter SKR:s nya rekommendationer.

av Emma Olsson
21 jan 2020
21 jan 2020

I november 2019 slog förvaltningsrätten fast att en fristående förskola på Värmdö inte får kräva blöjpengar av föräldrar som betalar maxtaxa.
Trelleborg och Upplands Väsby är två kommuner som påbörjat upphandling av blöjleveranser – och i mars i år inför Upplands Väsby kommunfinansierade blöjor.

– Domen är tydlig – kammarrätten konstaterade att det är en otillåten avgift att kräva att vårdnadshavarna står för blöjor, vilket även Högsta förvaltningsdomstolen fastställt. Man har inte rätt att ta ut avgift om man har maxtaxa, säger utbildningschef Astrid Täfvander, till Lärarnas tidning.

Astrid Täfvander, Upplands Väsby.

Men Trelleborg backar.
– Vi följer utvecklingen noga kring denna fråga men i nuläget så kommer Trelleborgs kommun inte erbjuda gratis blöjor. Fortsättningsvis kommer vårdnadshavarna själva behöva ta med blöjor till förskolan, skriver utbildningschefen Ulrica Falck, i ett mejl.

Beslutet kom eftersom Sveriges kommuner och regioner (SKR) skrivit till medlemmarna att det idag inte finns skäl att rekommendera att förskolorna står för kostnaden.

– Det som har prövats är om en fristående förskola i en kommun är skyldig att tillhandahålla blöjor om den tar ut maxtaxa. I den här kommunen tillhandahöll kommunen blöjor men inte förskolan, säger Germund Persson, chefsjurist på SKR, till Dagens Samhälle.

Enligt TT betalar Stockholm, Karlstad, Gullspång, Lidköping, Salem, Karlsborg, Nacka, Huddinge, Grums, Boden, Härnösand, Norrtälje, Lindesberg, Norrköping, Lidingö, Nynäshamn, Falköping och Nykvarn för blöjor. Både Stockholm och Karlstad tänker fortsätta att betala, något de redan gjorde innan förvaltningsrättens dom.

– Vi har stått för blöjor under flera år och har inte funderat på något annat sätt än vi gjort tidigare. En förändring känns inte aktuell för oss.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin