Läs senare

Trots vallöftet – klasstorlekar ökade istället för att minska

KlasstorlekarKlasstorlekarna har ökat istället för att minska sedan valet 2014. Det visar Skolverkets beräkningar som tagits fram åt SVT Nyheter. Det är tvärt emot vad politikerna lovade.

av Lenita Jällhage
25 Sep 2017
25 Sep 2017
Stefan Löfven.

I de första årskurserna skulle klasserna minska med upp till 5 elever per klass, enligt vallöftet som Stefan Löfven (S) presenterade i Almedalen 2014. I stället har ökningen varit störst i lågstadiet med nästa en elev extra i varje klass, enligt Skolverkets siffror, som Sveriges Television (SVT) nu presenterar.

Att klasserna skulle minska utlovade även Allianspartierna. Politikernas skäl var att forskning visat att små klasser gynnade studieresultaten i de tidiga skolåren. Eleverna skulle därför få mer tid med sina lärare, sa Stefan Löfven.

Skolverkets siffror visar att det främst är storstäderna som fått allt större klasser. Det kan handla om 28-30 elever i förskoleklass. Men genomsnittet är betydligt lägre. Det har ökat från 18,9 elever till 19,8 på lågstadiet eftersom det finns kommuner med riktigt små klasser. På högstadiet är ökningen från 21,3 till 21,9 elever per klass.

Klasserna har, enligt Skolverket, blivit större på grund av bland annat lärarbrist, stora elevkullar och ökad invandring.
– Det är naturligtvis inte bra, vi vill ju att klasserna skall bli mindre. Det måste vi fortsätta jobba med, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

ur Lärarförbundets Magasin