Läs senare

Trött på att lärarna får all skit

DebattUngas negativa tankar om skolan smittar. Vi borde visa mer empati med lärarna. De gör ju bara sitt jobb, skriver högstadieeleven Frida Lundström.

13 Mar 2017

Om debattören

Frida Lundström

högstadieelev, Sollentuna

Dagens ungdom, mina klasskompisar, talar om hur hemsk skolan är, om dåliga lärare, slöseri med tid och hur onödig den är. Men är den verkligen onödig och ska man behöva kallas ett A-barn/pluggis bara för att man vill ha en bra framtid?

Jag tycker att vi måste få en mer positiv inställning till skolan och få folk att sluta känna sig coola för att de säger att skolan är piss. En stor anledning till varför det har blivit så här är grupptryck och det är det jag reagerar på. Alla elever är så negativa och nu har jag fått nog. Jag får själv en mer kritisk och negativ inställning mot vad vi lär oss. Alla negativa tankar överförs till mig även fast jag egentligen tycker att det är kul i skolan.

Illustration: Colourbox

Tänk dig att du har pluggat i flera timmar och riktigt kan området du har prov på. Du känner dig till och med taggad för att göra provet och visa vad du kan. På morgonen kommer du till skolan och alla andra har inte förberett sig och vill därför ser det hela negativt. Som en våg börjar du då ifrågasätta dig själv och blir osäker på allt du lärt dig.

Ett motargument jag ofta får är att vi har mycket tråkiga läxor och lär oss saker som vi aldrig behöver veta. Jag förstår att det är väldigt enkelt att skylla på lärarna, men vad är det egentligen de har gjort fel? Inget, lärare gör bara sitt jobb.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Lärarnas fokus är nu att behöva uppfostra eleverna men om vi istället skulle ta oss tid att vara seriösa och vilja lära oss uppgifterna så skulle vi alla tycka att lektionerna blir roligare!

Vi måste visa mer empati mot lärarna och ha en bättre kommunikation om varför vi egentligen är där, om hur livet ska se ut efter skolan. Din negativa inställning förändrar inget förutom DIN framtid.

ur Lärarförbundets Magasin