Läs senare

Turkiet: lärare anklagas för terrorism

TCO och Lärarförbundet följer rättegången i Turkiet.

10 jun 2013

Bild: Colourbox
28 fackligt aktiva lärare i Turkiet står åtalade för terrorism. TCO och Lärarförbundet följer rättegången för att ge lärarna sitt stöd.
Totalt är det 72 fackligt aktiva som står inför rätta i jätterättegången. Flera av de anklagade är ledande företrädare för fackliga organisationer.

— En grupp kvinnliga lärare som är fackligt aktiva greps och släpades ur sina bostäder mitt i natten, sedan de hade förberett aktiviteter inför den internationella kvinnodagen, berättar Jörgen Lindholm, internationell förbundssekreterare i Lärarförbundet.

De anklagas bland annat för terrorism och samröre med Kurdiska samhällsunionen (KCK), en organisation grundad av det terroriststämplade PKK. Det turkiska lärarfacket Egitim-Sen har tagit ställning för att kurdiska elever ska ha rätt till undervisning på kurdiska.

— I den turkiska regimens ögon går lärarorganisationen PKK:s ärenden. Men de fackligt aktiva lärarna avfärdar den tusen sidor långa anklagelseakten som rena osanningar, säger Jörgen Lindholm.

Vad betyder det för de turkiska lärarna att TCO och Lärarförbundet följer rättegången?

— De säger att det är otroligt värdefullt att vi är på plats. Den turkiska regeringen är mån om ett gott internationellt anseende, inte minst med tanke på förhandlingarna om ett EU-medlemskap.

Enligt International Crisis Group har sedan 2009 upp­emot 7 000 människor frihetsberövats i Turkiet anklagade för samröre med KCK och medhjälp till terrorism.

ur Lärarförbundets Magasin