Läs senare

Tusen kronor till lärarna som inte fick lönelyftet i Borås

Lärarna i Borås som blev lottlösa i regeringens lärarlönelyft ska få ett lokalt lönelyft på 1 000 kronor i månaden.  För första gången kopplar en storkommun med över 100 000 invånare en särskild lönesatsning direkt till lärarlönelyftet.
– Det är ett steg i rätt riktning. Men satsningarna måste fortsätta. Ett steg gör ingen promenad, säger Tommi Wärme, vice ordförande i Lärarförbundet i Borås.

av Stefan Helte
17 Jan 2017
17 Jan 2017

Det har varit turbulens på lärarfronten i Borås under det senaste året. Lärarna har varit missnöjda med lägre löner än i grannkommunerna och hög arbetsbelastning.

Det väckte stor uppståndelse i media när tolv lärare på Fjärdingskolan valde att säga upp sig i höstas.

Till detta kom irritationen som regeringens lärarlönelyft väckte.

I höstas tillsatte kommunledningen därför en grupp med representanter från skolorna, kommunen och facken. Gruppen har nu lagt 28 förslag som ska få fler lärare att vilja stanna i och börja arbeta i Borås. Det handlar både om förslag för att höja lönerna och för att minska arbetsbelastningen. Det råder bred partipolitisk enighet om förslagen.

Ett av förslagen är att alla lärare i grundskolan och gymnasieskolan som inte fick del av regeringens lärarlönelyft ska få 1 000 kronor i höjd lön.

Fler förslag i Boråspaketet

  • Flera skolor får fler lärare.
  • Lärarnas arbete med nationella prov minskas.
  • Studiecoacher ska avlasta lärarna från utvecklingssamtal och föräldramöten.
  • Bättre villkor för den som fortsätter att arbeta efter 65 år.
  • Bättre betalt för handledning av lärarstudenter.
  • Förstelärartjänster inrättas i förskolan.

– Arbetsgivaren har förklarat att en skev lönebild behöver rättas till, säger Tommi Wärme.

I år kommer löneutrymmet för lärarna i grundskolan öka med 5,56 procent, i gymnasiet med 4,15 procent och för förskollärarna i förskolan med 4,27 procent.

Sammanlagt kostar hela paketet med höjda löner och minskad arbetsbelastning 40 miljoner kronor.

– En så stor satsning har kommunen aldrig tidigare, vad jag vet, gjort på lärarna, säger Tommi Wärme.

Andra kommuner har liknande tankar.

Jönköpings kommuns förhandlingschef sade i förra veckan till P4 Jönköping att kommunledningen och skolcheferna vill att åtminstone en del av de lärare som inte fick del av lärarlönelyftet men som är skickliga pedagoger ska kunna få lite extra när de nya lönerna sätts i april.

Lärarnas tidning har tidigare rapporterat att kommunerna i Uppvidinge, Nyköping, Botkyrka, Karlsborg och Hjo har beslutat om eller aviserat liknande satsningar direkt kopplade till lärarlönelyftet.

I Stockholms stad har dock kommunledningen avvisat lärarfackens krav på satsningar på de lärare som blev utan pengar i lärarlönelyftet.

ur Lärarförbundets Magasin