Läs senare

Tusentals lärare kräver stopp för sexuella trakasserier

metooTusentals lärare har samlats i ett #metoo-upprop mot sexuella trakasserier i skolans värld. Det kunde Lärarnas tidning berätta i går. På tisdagskvällen publicerades uppropet #ickegodkänt på Dagens Nyheters webbsajt. 3853 lärare har skrivit under. De vittnar om övergrepp och trakasserier som de har utsatts för.

”Hur ska kunskaperna kunna ingjutas på allvar — samtidigt som skolans egen personal och rektorer själva sexuellt trakasserar eller förgriper sig på kollegor? skriver lärarna i uppropet.

En kvinna berättar om när hon gjorde praktik på en skola. Hon och en studiekamrat satt i personalrummet när en manlig lärare kom in och satte sig i en soffa bredvid. ”Döm om min förvåning när jag ser att han sitter och runkar för öppen ridå”.

En annan kvinnlig lärare fick höra av en manlig kollega att han och några andra brukade betygsätta kvinnliga kollegor utifrån hur ”liggbara” de verkade.

– Jag har varit ledsen under hela veckan när jag gått igenom alla vittnesmål. Chockad över mängden, särskilt med tanke på att vi jobbar med barn och unga. Samtidigt glad över att så många vill dela med sig, säger initiativtagaren Elinor Holmström till tidningen.

”Vi ger skolans demokratiska uppdrag och jämställdhetsarbete icke godkänt, nu är det dags för omprov!”, avslutar de uppropet, som skrivits under av 3 853 kvinnliga och icke-binära lärare för att stoppa sexuella trakasserier från elever, föräldrar, kollegor och rektorer.

Lärarnas tidning kunde i går berätta om den slutna Facebookgruppen #ickegodkänt.

– Det här är ett jätteomfattande problem. Vi är nu över 14000 medlemmar i Facebookgruppen, berättade lärare och gruppadministratören Marika Lövström för Lärarnas Tidning.

Trakasserier i skolan är vanligare än vad de flesta tror, enligt henne.

– Det sker framför allt mellan kolleger. Men det är även chefer, föräldrar och elever som utsätter lärare. Det är fel att säga att skolan skulle vara förskonad från den här typen av problem.

Johanna Jaara Åstrand.

Bilden bekräftas av Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand:

– Jag blir förargad över att det är så utbrett. Inte ens i vår bransch är vi befriade från sexuella trakasserier och kränkningar, säger hon till Dagens Nyheter.

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin