Läs senare

Tvingade elev torka upp kaffe – fick lämna skolan

ANMÄLNINGSSTRESSENBEO kräver skadestånd för en elev, efter en incident på en Malmöskola där en praktikant tvingade en elev att torka upp kaffe. Praktikanten tvingades lämna sin tjänst. I en ny dom avslår tingsrätten skadeståndskravet.

av Emma Olsson
04 okt 2019
04 okt 2019
Tvingade elev torka upp kaffe – fick lämna skolan
BEO kräver kommunen på skadestånd, efter att en praktikant på ett fritidshem i en Malmöskola, tvingade en sjuåring att torka upp utspillt kaffe.

Lärarnas tidning har tidigare skrivit om hur Barn- och elevombudsmannens (BEO) skadeståndskrav leder till att lärare blir rädda för att ingripa i stökiga situationer.

I en ny dom, som nyhetsbyrån Lexnova tagit fram, avslår Malmö tingsrätt BEO:s skadeståndskrav på 10 000 kronor, för en sjuårig pojke som upplevt sig kränkt efter en händelse på en skola i kommunen.

En praktikant på skolan stod med en kopp kaffe i handen, när pojken sprang in i honom så att kaffe spilldes ut. Praktikanten skrek till, och drog eleven i tröjan mot köket, för att eleven skulle torka upp kaffet på golvet.

En kränkning menade Skolinspektionen och Barn- och elevombudet som bestämde sig för att kräva kommunen på 10 000 kronor i skadestånd för barnets räkning.

Nu avslår tingsrätten BEO:s begäran:

”Sammantaget anser tingsrätten att kränkningen, om sådan egentligen alls förekommit, som (pojkens namn) utsatts för varit av sådant ringa slag att någon rätt till kränkningsersättning inte föreligger”, skriver tingsrätten enligt Lexnova.

– Vi tycker förstås att tingsrätten gjorde ett helt riktigt avgörande. Det är viktigt att bestrida skadeståndsanspråk när vi följt skollagen eller när det är en fråga om en ringa kränkning, som i det här fallet, säger Laila Herner, enhetschef och förvaltningsjurist på grundskoleenheten i Malmö.

Ändå innebar incidenten att praktikanten fick lämna sin tjänst, efter en utredning på skolan.

– Personalärenden vill jag inte gå in på, eller de olika omständigheter som ligger bakom det beslutet, säger Laila Herner.

Barn- och elevombudet har fram till 9 oktober på sig att formulera sin överklagan till hovrätten.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin