Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Tyst protest till stöd för omplacerade lärare

YttrandefrihetFackliga företrädare från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund manifesterade med tejpade munnar utanför Sjölins gymnasium i Stockholm i lördags.
– Det var en tyst manifestation för yttrandefriheten och till stöd för de lärare som mot sin vilja blivit omplacerade från skolan, säger Mats Norrstad, tidigare ledamot i Lärarförbundets styrelse under 23 år.

av Lenita Jällhage
15 jan 2018
15 jan 2018
Lärarfackliga företrädare i tyst protest med tejpade munnar till stöd för två omplacerade Academedia-lärare . Foto: Jonna Trygg
Mats Norrstad

Manifestationen utanför gymnasieskolan på Södermalm i Stockholm arrangerades av LR-Stockholm och pågick under 3,5 timme. Skolan hade samtidigt öppet hus under tiden den pågick.

– Det var en hel del föräldrar som stannade till och frågade oss om vad som hänt på skolan, säger Mats Norrstad.

Lärarnas tidning har tidigare skrivit om de båda gymnasielärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom, och deras kamp för sina arbeten och yttrandefriheten. Magnus Ekblom hotades först om avsked och lärarna stängdes av från sina arbeten. Därefter har de omplacerats mot sina viljor till två andra gymnasieskolor inom Academediakoncernen.

Lärarna själva menar att Academedia försökt tysta dem. De har båda varit aktiva på fritiden mot vinster i skolor och har skrivit debattartiklar bland annat i Lärarnas tidning.

Magnus Ekblom har också varit skyddsombud och fackligt aktiv på Sjölins gymnasium när han varslades om avsked.

Academedia förnekar i Lärarnas tidnings förra artikel att omplaceringen har att göra med lärarnas engagemang i vinstfrågan.

ur Lärarförbundets Magasin