Läs senare

Tystnad och tårar när elev tog sitt liv

Diakonen: Lärare som själva sörjer behöver avlastning

21 mar 2014
Tystnad och tårar när elev tog sitt liv
Bild: Emma Hanquist (Bilden är beskuren)

En lärare som mister en elev och drabbas hårt av sorgen måste ha rätt att stiga åt sidan och tillfälligt låta någon annan ta över ansvaret för klassen. Det tycker Elin Santell som är diakon i Bromma församling i Stockholm och som vid flera tillfällen har kallats till skolor där elever begått självmord.— Som lärare ska man inte glömma att man är närstående och för vissa är det mest professionellt att ta ett steg tillbaka. Lärare som har en egen stark sorg behöver få utrymme för den utanför klassrummet, säger Elin Santell.

Elevhälsan har huvudansvaret för de elever som mår akut psykiskt dåligt efter en skolkamrats självmord. Men lärarna har en viktig roll när det gäller att visa medmänsklighet och upprätthålla de ramar som ger eleverna trygghet, anser Elin Santell.

— Under en period kanske man lägger ner undervisningen. Men det kan ändå vara idé att hålla lektionerna enligt schemat och fylla dem med samtal kring det som hänt.

Vad ska en lärare säga när eleverna ställer frågor om självmordet?

— Som lärare kan man kräva att skolledningen fattar beslut om vad som ska sägas. Det viktiga är att undvika spekulationer och ge eleverna så tydlig information som möjligt.

Ska läraren säga att det var ett självmord?

— Ja, om polisen har bekräftat det. Men om familjen eller polisen inte vill gå ut med dödsorsak så ska man som lärare respektera det.

Det finns forskning som visar att ett självmord kan utlösa nya självmord bland ung­domar som går i sådana tankar. Men den risken minskar drastiskt om man vågar prata om det som hänt, säger Elin Santell.

— Det kan vara så banalt som att beskriva vad som händer rent biologiskt när man dör. Vissa ungdomar har en glorifierad reinkarnationstanke och tänker att de ändå får ett nytt liv om de misslyckas i detta.

Bild: Oskar Kullander

Enligt Elin Santell är det en myt att samtal om självmord riskerar att väcka den björn som sover.

— Forskning visar att om man talar om självmord så ökar det benägenheten hos dem som är deprimerade att söka hjälp, ­säger hon.

60 fall per år

  • Varje år tar i snitt 60 barn och ungdomar under 20 år sitt liv. Det visar statistik från Socialstyrelsens dödsorsakregister för åren 2003—12.
  • Sedan början av 90-talet har självmorden minskat i alla åldersgrupper förutom bland unga där självmord har blivit något vanligare.

Lästips

  • Sajten sjalvmordsupplysningen.se. En hemsida med en chattfunktion där ungdomar kan ställa frågor om självmord till utbildad och handledd personal.
  • Första hjälpen till psykisk hälsa – kurs i psykisk livräddning som utvecklats av Karolinska institutet.
  • Broschyren »Att prata om självmord är ett skydd för livet« som går att ladda ner från Karolinska institutets hemsida, ki.se.

ur Lärarförbundets Magasin