Läs senare

Ulrika Ryan fick Guldäpplet 2012

Hallå där, Ulrika Ryan, klasslärare på Byskolan i Lund, som på tisdagsförmiddagen tog emot Guldäpplet 2012 på Skolforum i Stockholm.

30 okt 2012

Foto: Lotta HolmströmUlrika Ryan får priset för sitt arbete med att integrera IT i matematikundervisningen, bland annat genom att byta ut penna och papper mot datorer. Hon har inpirerats av olika Att skriva sig till läsning-projekt och använt samma tankar i matematikundervisningen. Första året använder hennes elever datorn istället för papper och penna.

Varför tror du att just du vann?

– På mattesidan har det inte funnits en riktig motsvarighet till att skriva sig till läsning. Jag tror att många lärare har sökt det, säger Ulrika Ryan.

Hon arbetar laborativt, inom- och utomhus och använder ofta digitala verktyg, allt för att öka intresset för och kunskaperna i matematik.

Vad tillför it i undervisningen?

– Man kan undersöka matematik på ett helt nytt sätt. Det finns många gratisprogram på nätet som man kan använda dels till färdighetsträning men också för att ställa nya frågor inom matematiken. Vi gör mattefilmer, bland annat.

Har du något tips till lärare som blir inspirerade? Hur ska de komma igång?

– Våga prova, helt enkelt. Sen öppnar det nya dörrar.

Hur känns det att få detta prestigefyllda pris?

– Jag är djupt hedrad och oerhört glad, säger hon.

Om Guldäpplet

  • Lärarstipendiet Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.
  • Bakom priset står Stiftelsen Yngve Lindbergs minne för utdelning av Guldäpplet som består av partnerna DIU, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Netsmart samt Tieto Sweden Healthcare & Welfare.
  • Stipendiesumman är på 25 000 kronor.
  • Guldäpplejuryn delar även ut ett särskilt pris till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier. 2012 års pristagare är Christina Löfving.

ur Lärarförbundets Magasin