Ingår i temat
Legitimation
Läs senare

Umeå och Karlskoga backar

Lärarförbundet stoppade kommunernas uppsägningar av olegitimerade lärare.

12 nov 2015

I Umeå kommun skulle 40 ­olegitimerade sägas upp. Politikerna fattade ett principbeslut om att kommunen bara skulle ha legitimerade lärare och förskollärare.

Lärarförbundet i Umeå reagerade på det drastiska beslutet och ville stoppa uppsägningarna.

— Att säga upp erfarna lärare är helt fel. Vi ville lösa det här på ett annat sätt, säger Lärarförbundets ordförande i Umeå, Birgitta Ljungberg.

Efter förhandlingar enades Lärarförbundet och arbetsgivare. Överenskommelsen innebär att de olegitimerade lärarna och förskollärarna i stället för uppsägning har fått en individuell utvecklingsplan. Tillsammans med rektorn/förskolechefen ska läraren/förskolläraren göra upp en plan för hur luckorna i deras lärarutbildning ska täppas till. I paketet ingår en kontaktperson på Umeå universitet, som kan lotsa läraren/förskolläraren rätt i utbildningssystemets djungel.

— Vi är väldigt glada att vi fick arbetsgivaren att ändra ståndpunkt och att våra medlemmar har fått ytterligare en respit, säger Birgitta Ljungberg.

Även förhandlingschef ­Stefan Larsson på kommunen är nöjd med uppgörelsen.

— Kommunen behöver ju de här lärarna på sikt, säger han.

I Karlskoga aviserade kommunen att tre lärare utan legitimation skulle sägas upp.

— Arbetsgivaren tolkade lagen bokstavligt. Men det handlade ju om erfarna, duktiga lärare som bara hade lite kvar för att komplettera sin utbildning, säger Malin Jensen, Lärarförbundets ordförande i Karlskoga.

Även där lyckades förbundet stoppa uppsägningarna. Lärarna ska under det närmaste året läsa in det som fattas.

— Vi är otroligt tacksamma för att kommunen lyssnade och inte genomförde uppsägningarna bara för principens skull, säger Malin Jensen.

Alla artiklar i temat Legitimation (15)

ur Lärarförbundets Magasin