Läs senare

Undervisning byggs bäst på glädje

av Örjan Björklund
02 okt 2017
02 okt 2017
Örjan Björklund
Chefredaktör

Glädje är det ord som lärare främst förknippar med sitt yrke. Det visar en medlemsundersökning som Lärarförbundet gjort (läs mer här). Resultatet är inte bara glädjande utan speglar dessutom något som vi på tidningen redan konstaterat att vi kan behöva bli lite bättre på: Att även uppmärksamma den stolthet och yrkesglädje många lärare känner, trots tuffa villkor.

Hur vi beskriver det är viktigt. Lärarnas tidning går ju ut till Lärarförbundets cirka 230 000 medlemmar, men vi når betydligt fler än så.

Mer än 360 000 personer läser oss, enligt Orvesto, en undersökning som görs av TNS-Sifo. En del av dem läser bara någon enstaka artikel i tidningen. Andra läser allt i varje nummer. Precis som de flesta andra papperstidningar, tappar Lärarnas tidning lite i vad som kallas räckvidd bland läsare av pappersutgåvan. Tappet handlar inte om att så många färre läser oss, utan beror främst på att färre läser alla nummer av tidningen. Även det delar vi med många andra — ett resultat av att konkurrensen om läsarnas tid hårdnar, inte minst från webben.

Glädjande är då att allt fler hittar till vår sajt och ser våra artiklar i sociala medier. Glädjande är också att vi åter är nominerade till en fin utmärkelse för vårt arbete på webben (läs mer här intill). Vår livliga och angelägna debattavdelning bidrar en hel del till det. Många lärare har redan tagit chansen att skriva ett inlägg om klassrumsnära frågor. Flera av dem har fått stor spridning.

På senaste tiden har bland annat ett inlägg från två lärare som kritiserar Skolverkets nya generaldirektör Peter Fredrikssons uttalanden i en intervju i förra numret av Lärarnas tidning, fått mycket uppmärksamhet (läs mer här). Samma sak med ett inlägg där Lärarförbundet kritiserar gymnasieminister Anna Ekström och beslutet om att de nationella proven ska tillmätas större vikt i betygssättningen. En intervju med Anna Ekström kan du läsa här och debatten om nationella proven finns på lararnastidning.se/debatt.

Många som inte jobbar i skolan har gärna åsikter om lärare och det ni gör. Nu får äntligen lärarnas röster höras. Vare sig du vill skriva om dåliga villkor eller glädje över yrket så är du välkommen med i debatten!

ur Lärarförbundets Magasin