Läs senare

Uppdrag granskning: Lärare hjälper elever fuska vid nationella prov

FuskLärare som öppnar nationella prov i förväg, lärare som har hjälpt sina elever för mycket vid provtillfället eller rättat proven för generöst. Uppdrag granskning avslöjar i ett kommande program hur det fuskas på de nationella proven.
– Jag blir upprörd, säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, till UG.

av Mats Thorén
15 Feb 2017
15 Feb 2017

SVT-programmet Uppdrag granskning (UG) berättar i onsdagens program att elever fuskar på de nationella proven – och att det finns lärare som hjälper till.

Exempel på fusk

Några exempel på fusk med nationella prov:

 • Med mobiltelefoner.
 • Via internet, i de fall elever skriver prov på dator.
 • Med hjälp av öronsnäckor, för gruppsamtal under provet.
 • Provfrågor eller provsvar delas via sociala medier.
 • Läraren hjälper till mer än tillåtet under provet.
 • Läraren förbereder eleverna på specifika provfrågor.
 • Proven rättas för generöst.
 • Elever får komplettera provet eller skriva om hela provet efteråt.
 • Elever skickar lappar eller viskar till varandra.
  Källa Uppdrag granskning

Nio procent av lärarna uppger i en undersökning – gjord av UG via Lärarnas riksförbund – att det förekommit fusk vid de nationella proven på deras skola. Elever smugglar in mobiler och skickar provfrågor eller svar till varandra, både före och under provet.

Fusket är möjligt eftersom proven skrivs vid olika tidpunkter under dagen.

– Vi får signaler om att man gärna vill att vi ska säga att provet ska börja klockan åtta eller klockan nio på morgonen och det är någonting vi kanske får överväga att titta närmare på, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket, till UG.

Lärarna i undersökningen berättar att även kollegor och rektorer brutit mot reglerna. En lärare i programmet berättar hur han blivit pressad av såväl kollegor som rektor att ge eleverna fler poäng.

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister.

– Jag blir upprörd. De nationella proven ska genomföras på ett rättssäkert och rättvist sätt, och när de inte gör det, då är det fel, säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, till UG.

Ministern säger sig vara övertygad om att de allra flesta lärare och elever genomför proven på ett rättvist sätt. Skolinspektionen uppger att de inte känner till fusket. Anna Ekström vill nu ta en diskussion med Skolinspektionen om deras uppdrag.

 

ur Lärarförbundets Magasin