Läs senare

Uppkopplad generation riskerar utbrändhet

Ungdomar i dag sover alldeles för lite. De samlar på sig sömnbrist och stress och för att bekämpa tröttheten blir de istället hyperaktiva. Det visar en studie av 17–19 åringar i Göteborg.

21 nov 2004

Den nya generationen vill vara uppkopplad 24 timmar om dygnet och respekterar inte dygnsrytmen.

– Det är en tidsbomb för tidig utbrändhet, anser sömnforskaren Gaby Bader som är läkare och docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Han har tillsammans med två studenter gjort en pilotstudie av gymnasieklasser i ett välmående område där alla unga ungdomarna är fysiskt friska.

– Det finns ingen regelbundenhet alls i ungdomarnas sömnvanor. De kan gå och lägga sig hur sent som helst, men är tvungna att gå upp klockan sju på vardagarna, säger Gaby Bader, som i drygt 20 år forskat om sömn.

Så gott som alla ungdomarna i undersökningen har tv och dator på rummet. På kvällen tittar de på tv eller chattar och sedan är de så uppskruvade att det tar lång tid att gå ner i varv. Många somnar inte förrän vid två–tretiden på natten och får alltså bara drygt fyra timmars sömn.

– För att inte känna att de är trötta blir de här ungdomarna hyperaktiva istället. Även om de tar igen en del sömn på helgen så räcker det inte utan de bygger upp en kronisk sömnbrist, säger Gaby Bader.

Undersökningen visar också att ungdomar ständigt har på sina mobiltelefoner.

– Ungdomarna stänger inte ens av sina mobiltelefoner på natten utan kopplar bara på vibratorsignalen. Så när de får ett SMS på natten störs djupsömnen, säger han.

I det fysiologiska systemet följer kroppstemperaturen tröttheten, normalt sett stiger vår temperatur under dagen. På kvällen sjunker temperaturen och då vill vi sova. På morgonen ökar den igen och då vaknar vi någon gång vid sju–åttatiden. Om vi sovit normalt.

– Men ungdomarna förskjuter hela det här systemet. Problemet är att stresshormonerna följer med dygnsrytmen. Normalt är stresshalten lägst mitt i natten men eftersom ungdomarna förskjutit dygnet så har stresshalten inte hunnit gå ned på dem när de måste gå upp, säger Gaby Bader.

De flesta klarar av det här för att de är unga, men några faller igenom. Konsekvenserna kan visa sig i irritation, sämre minne, dålig koncentration, stress, nedsatt bedömningsförmåga och till och med depressioner och epileptiska anfall.

– Immunförsvaret blir också nedsatt och man har sett att motståndskraften mot förkylningar minskar.

Är ett här ett allvarligt problem?

– Det är ett helt nytt sömnmönster vi ser och jag påstår att det är en tickande bomb för ohälsa, säger Gaby Bader.

CARINA ELIASSON

FAKTA/ SÖMNSTUDIEN

Ett 20-tal gymnasieelever ingick i pilotstudien om sömnvanor.

Gymnasisterna fick under en tvåveckorsperiod föra sömndagbok och svara på frågeformulär. Dessutom hade de dygnet runt på sig ett litet armband som mätte deras fysiska aktivitet.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin