Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Uppsalalärare dömer ut kommunens lönesatsning

LönerUppsala kommun gick i veckan ut med att de ska höja den genomsnittliga lärarlönen med 6 000 kronor i månaden innan 2021. Men Lärarförbundets lokala ordförande Louise Plobeck är inte imponerad.
– Det räcker inte, säger hon.

av Niklas Arevik
30 mar 2017
30 mar 2017

 

 

Vid en presskonferens i måndags avslöjade Uppsala kommun hur de ska locka tillbaka lärare som lämnat yrket. Caroline Hoffstedt är ordförande för Utbildningsnämnden.

– Ambitionen är att lärarna som kollektiv ska komma i kapp lönemässigt. Fram till 2021 ska lärarlönerna ha ökat med i genomsnitt 6000 kronor.

Åtgärden är ett led i att få tillbaka lärare till kommunen, både sådana som lämnat yrket och som gått till andra arbetsgivare. Bland annat har grannkommunen Märsta konkurrerat med högre löner.

– Vi har gjort en kartläggning och kommit fram till att om vi ska hänga med så måste lönerna upp. Min bild är att fler lärare redan kommer tillbaka från andra kommuner i länet, säger Caroline Hoffstedt.

Men ordföranden i Lärarförbundet Uppsala, Louise Plobeck, delar inte den bilden.

– Man får intryck av att beloppet är större än vad det är. De kommande åren får vi 1000 kronor per år i medelökning. Det är en ganska modest satsning. Vi tror inte att det räcker för att stoppa lärarflykten.

De kommande sex åren behöver Uppsala rekrytera drygt 1000 lärare och förskollärare.

ur Lärarförbundets Magasin