Läs senare

»Utbildning integrerar«

Läraren och politikern Soraya Post vill förändra Europa genom skolan.

29 Sep 2015
»Utbildning integrerar«
Foto: Fredrik Persson

Soraya Post från Feministiskt initiativ är Lärarförbundets enda medlem i Europaparlamentet.

— Jag pratar mycket utbildning här, det är en nyckel till ökad förståelse mellan människor från olika samhällen, säger hon när vi träffas i Strasbourg.

Innan hon blev politiker på heltid arbetade Soraya Post bland annat som lärare på den romska folkhögskolan Agnesberg i Göteborg, som hon också var initiativtagare till.

— Jag har en stark förkärlek till folkhögskolan och tycker om den formen av folkbildning. Folkhögskolan står för direktinflytande och delaktighet, det tycker jag är viktigt.

Ett skäl till att hon ville starta en folkhögskola var att stärka romernas situation.

— Romerna har funnits i Sverige i 500 år men aldrig haft en egen plattform. Jag ville uppmuntra vuxna romer att börja plugga och därigenom även få romska barn att finna det naturligt att gå i skolan. Med den utsatthet som romer befinner sig i var det nödvändigt ett starta ett ställe där de kunde använda sitt eget språk och klä sig som de ville utan att bli uttittade. Det har fungerat väldigt bra, säger Soraya Post.

Själv undervisade hon i svenska och samhällskunskap. I början hade hon ingen lärarutbildning, men vid 55 års ålder satte hon sig själv i skolbänken samtidigt som hon jobbade vidare på Agnesberg. Det resulterade i en examen som folkhögskollärare vid Linköpings universitet 2011.

— Jag ville visa för de många romska kvinnor och tjejer som har bristfällig skolgång att det aldrig är för sent att utbilda sig.

Året efter att hon tagit examen slutade hon dock på folkhögskolan och började jobba med mänskliga rättigheter åt Västra Götalandsregionen. Och inför valet till EU-parlamentet 2014 blev hon politiker på heltid.

— Då gick jag ur Lärarförbundet, men nu har jag gått med igen. Det är en viktig demokratifråga att stödja facket. Dessutom vet man aldrig vad som händer efter den här mandatperioden, då kanske jag vill jobba som lärare igen.

I EU-parlamentet talar Soraya Post mycket om utbildningens vikt.

— Det är en av nycklarna för en bra integration, både för romer och andra utsatta grupper, och ett viktigt verktyg mot främlingsfientlighet.

När vi träffas under parlamentets septembersession står flyktingfrågan högst på dagordningen. Soraya Post tycker att EU-ländernas agerande är en politisk skandal. Hon talar sig varm för att skapa humanitära korridorer och ge fler människor möjlighet att söka asyl.

— Om vi inte agerar snabbt kommer vi att få skämmas i framtiden.

Hennes största personliga framgång i parlamentet är att ha fått igenom en resolution om erkännande av begreppet antiziganism som en särskild form av rasism riktad mot romer och att göra den 2 augusti till minnesdag för förintelsen av romer.

— Det var två mirakel som jag och många med mig har kämpat länge för och så plötsligt händer det!

Soraya Post stortrivs som parlamentariker och känner att det faktiskt går att förändra.

— Det gäller att kunna lyssna, men också att kunna förmedla saker och ting. Och att tänka strategiskt. Där har jag stor nytta av att ha varit lärare.

Personligt
Soraya Post

Ålder: 59 år.

Gör: EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ. Utbildad folkhögskollärare.

Familj: Fyra barn, åtta barnbarn.

Fritid: Läsa rapporter, kolla på nyheterna, städa.

ur Lärarförbundets Magasin