Läs senare

Utlägg för mutor svåra att få igen

När skolresan till Ryssland gick snett tvingades läraren Katrin till att muta hotellpersonal och ringa svindyra mobilsamtal hem till Sverige.

23 okt 2015

Vissa elever var nervösa inför den planerade utbytesresan till Ryssland. Men nyutexaminerade gymnasieläraren Katrin var entusiastisk och ville gärna få med sig alla.

– Jag förklarade för eleverna att de hade fått världens möjlighet och att det här var en resa som de inte fick missa, berättar hon.

Hon lyckades övertyga de tveksamma men har i efterhand tänkt att hon borde ha gjort tvärtom. 

– Jag borde ha förklarat hur annorlunda allt är i Ryssland och att man inte ska åka om man känner sig minsta tveksam.

Planen var att Katrin och hennes lärarkollega skulle bo på hotell medan eleverna skulle bo i ryska familjer för att lära känna kulturen. Men redan första kvällen, när eleverna blivit hämtade av sina värdfamiljer, började nödsamtalen strömma in till Katrins mobiltelefon. Och så fortsatte det under de följande dagarna.

– En kille hade fått panik och svimmat när han åkte i väg i natten mot en okänd adress i den ryska storstaden. En tjej kände sig otrygg i den ryska familjen och ville därifrån.

En tredje elev ringde och berättade att hon hade mått dåligt och då fått ett okänt piller att äta av värdfamiljen.

– Det visade sig senare att det var en läkarfamilj men eleven hade ju inte förstått något av vad de sade, förklarar Katrin.

Kulturchocken och de primitiva boendeförhållandena blev för mycket. Ett par elever vägrade bo kvar hos sina värdfamiljer.

– Det blev väldigt pinsamt eftersom värdfamiljerna trängt ihop sig och sparat för att ge mat och husrum åt en utbyteselev.

Dessutom var elevernas visum kopplade till familjernas adresser, vilket innebar att de inte fick bo på hotellet där Katrin och kollegan bodde.

– Det var alltså olagligt för hotellpersonalen att ge eleverna rum och jag var tvungen att muta dem för att de ändå skulle gå med på det.

Mitt i all röra ringde en av elevernas föräldrar från Sverige och undrade om Katrin verkligen kunde garantera barnens säkerhet. Vad skulle hon säga? Hon svarade ”ja absolut”.

– Men hur ska man garantera att en elev inte gör något dumt eller råkar ut för något konstigt i ett främmande land? Det kan ingen göra, konstaterar Katrin.  

De många utlandssamtalen gjorde att Katrin kom hem till Sverige med en skyhög telefonräkning. Dessutom hade hon lagt ut pengar för mutor.

– Det blev väldigt komiskt när jag skulle redovisa allt för skolans fyrkantige ekonomiansvarige, minns Katrin.

Katrins bästa tips för skolresan är att förbereda eleverna för kulturchocken och att inte övertala någon att följa med som är rädd för att resa. 

ur Lärarförbundets Magasin