Läs senare

Utrensningarna av lärare fortsätter i Turkiet

UtblickEn turkisk lärare med ­familj hittades drunknade i Egeiska havet efter att de flytt från myndigheterna.

01 dec 2017
Foto: Colourbox

Fem livlösa kroppar flöt nyligen iland på den grekiska ön Lesbos. De har identifierats som den turkiska fysikläraren Hüseyin Maden, hans hustru Nur Maden och deras tre barn Nadire, 13 år, Nur, 10 år och Feridun, 7 år.

Hüseyin Maden förlorade jobbet i utrensningen som följde förra årets militärkuppförsök. Mer än 150 000 personer har fått sparken eller stängts av på grund av misstänkt samröre med den religiösa Gülenrörelsen, som av turkiska regeringen anklagas för att ligga bakom kuppförsöket.

Enligt medieuppgifter ska familjen Maden ha beslutat sig för att fly landet efter att ett åtal om ”medlemskap i terrororganisation” väcktes mot hustrun.

Hüseyin var sedan tidigare eftersökt av myndigheterna, men då de båda riskerade långa fängelsestraff valde de den farliga flyktvägen över Egeiska havet med båt.

”Undantagstillståndet och regeringsdekret med laga kraft har förvandlat Turkiet till ett land man flyr ifrån. De fem i familjen som ’omkom’ i Egeiska havet var turkiska medborgare!”, twittrade parlamentarikern Sezgin Tanrıkulu från oppositionspartiet CHP.

Turkiska regeringen menar att utrensningar och åtal är nödvändiga för att garantera landets säkerhet.

Delar av lärarkåren pekas fortsatt ut som säkerhetshot, misstänkta för samröre med Gülenrörelsen. Fredagen den 24 november efterlystes 79 lärare, varav ett dussin genast greps i Ankara.

Andra uppmärksammade fall av drabbade lärare är de hungerstrejkande Nüriye Gülmen och Semih Özakça. Nüriye Gülmen är ännu frihetsberövad medan Semih Özakça är frisläppt sedan en månad. Brottsmisstankar och åtal kvarstår dock.

Semih Özakça vårdas nu på sjukhus i Ankara. Läkare beskriver både Semih Özakças och Nüriye Gülmens hälsotillstånd som kritiska. De har hungerstrejkat i mer än 260 dagar. Enligt advokater är de fortfarande beslutna att fortsätta hungerstrejka tills de får tillbaka sina jobb som lärare.

För de cirka 50 000 utrensade lärarna är utsikterna för upprättelse små. Domstolar i Turkiet och Europadomstolen för mänskliga rättigheter tar inte upp fallen på grund av undantagstillståndet i Turkiet.

De som sparkats eller stängts av från sina jobb i utrensningen hänvisas i stället till en statlig kommission för att överklaga. Ett fåtal har genom kommissionen fått gå tillbaka till jobbet.

En av dem är idrottslärare Uygar Özdemir som Lärarnas tidning skrev om förra året.

– Det är såklart en stor lättnad för mig att vara tillbaka, men jag hoppas att alla som står oskyldigt anklagade en dag ska kunna återvände till klassrummen, säger Uygar Özdemir.

ur Lärarförbundets Magasin