Läs senare

V: Slag i luften villkora friskolors vinstuttag

Att villkora friskolors vinstuttag med kvalitetskrav är ett slag i luften. Det anser Vänsterpartiet som lämnas utanför de blocköverskridande samtalen med regeringen.

22 okt 2010

Rossana Dinamarca, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, ger inte mycket för regeringens, Socialdemokraternas och Miljöpartiets respektive förslag för att begränsa vinsterna i friskoleaktiebolagen. Förslagen gå ut på att skolorna fortfarande ska få drivas som aktiebolag och i vinstintresse men att kvalitetskraven och kontrollen ska skärpas.

– Detta kommer inte att förändra någonting, man bara låtsas att man gör något. Skolinspektionen kan ju redan i dag sätta stopp för skolor som inte sköter sig, säger hon.

I dag fredag beslutade Miljöpartiets riksdagsgrupp att partiet ska tacka ja till utbildningsminister Jan Björklunds inbjudan till blocköverskridande samtal om friskolevinsterna, något som Socialdemokraterna redan gjort.

Rossana Dinamarca beklagar att V exkluderas och att MP och S inte står på sig om att samtliga rödgröna partier ska vara med.

– Vi har drivit frågan hårdast av alla och har många förslag till vilka driftsformer som är lämpliga för friskolor. Det viktiga är att komma åt vinstintresset och garantera att skattemedlen används till det de är avsedda för. Skulle behoven vara fyllda på ett ställe finns det mängder av andra skolor och elever som behöver pengar, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin