Läs senare

V släpper inte fram Löfven – än

RegeringskrisenVänsterpartiet kräver förhandling och eftergifter – annars röstar de nej till Stefan Löfven som statsminister på onsdag. Riksdagens talman ger nu partierna två dygns respit för att försöka komma överens.

av Emilie Stendahl
14 jan 2019
14 jan 2019

Om inte Stefan Löfven går Vänsterpartiet till mötes kommer de att rösta nej till honom som statsminister. Det meddelade Jonas Sjöstedt på en presskonferens på måndagen.

Jonas Sjöstedt

– Partistyrelsen är enig om att läget inte är godtagbart, sa Jonas Sjöstedt med anledning av den överenskommelse mellan S, MP, C och L i regeringsfrågan som blev känd i slutet av förra veckan.

Det är särskilt en formulering i utkastet till överenskommelsen som fått V att reagera, nämligen den om att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

V vill ha en försäkran om att de visst kommer att ha inflytande och bjudas in till att samarbeta med en framtida S-ledd regering i olika former, bland annat i riksdagens utskott.

– Vi vill att Stefan Löfven ska bli statsminister, men på en rimlig grund, säger Jonas Sjöstedt.

Han vill också att de jämlikhetsreformer som den förra Löfvenregeringen genomförde med stöd av V ska finnas kvar, och konstaterar att han ogillar den högervridning som han anser att den nya fyrpartiöverenskommelsen innebär.

Riksdagens talman Andreas Norlén meddelade på måndagseftermiddagen att han ger partierna två dygn extra till fortsatta förhandlingar. På onsdag lägger han fram en statsministerkandidat, som riksdagen ska rösta om på fredag.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand välkomnade på fredagen att skolan fått så stort utrymme i en bred politisk överenskommelse. Hon vill inte kommentera Vänsterpartiets besked men tycker det är olyckligt att det politiska läget är så låst.

Vad betyder det här för Sveriges lärare?

– Vi behöver en regering som kan ta itu med de stora viktiga frågorna för våra medlemsgrupper. Framför allt orsakerna bakom lärarbristen.

Om Socialdemokraterna lyckas blidka Vänsterpartiet kan regeringsfrågan vara löst. Kan du ge en kort kommentar till innehållet i överenskommelsen som blev känd i förra veckan?

–  Det vi framförallt välkomnar är att man är överens om att staten ska ta ett ökat ansvar, att ett professionsprogram ska införas, att man satsar på mindre grupper och att det finns förslag för en mer likvärdig skola. Sedan är vi så klart bekymrade över förändringarna som föreslås kring arbetsrätten. Samtidigt ser vi att det här är en produkt av ett givande och tagande, och något vi efterlyst i många år är just blocköverskridande överenskommelser. Det är högst angeläget att vi får en mer långsiktig politik.

ur Lärarförbundets Magasin