Läs senare

V vill ge alla elever gratis frukost

Vänsterpartiet vill att alla elever i skolan ska erbjudas gratis frukost. Partiet tycker satsningen är viktigt eftersom många barn har en tuff situation i hemmet och därför inte äter frukost innan skoldagen. Förslaget sågas av Lärarförbundet.

02 sep 2014

Vänsterpartiet vill satsa 375 miljoner kronor om året på att alla elever i grundskolan ska erbjudas gratis frukost i skolan, rapporterar Sveriges radio (SR).

– Det gör vi för att vi vet att en bra start på dagen är en förutsättning för att barn ska lära sig någonting, säger partiets skolpolitiske talesperson Rossana Dinamarca till SR.

Mat i magen gör det lättare att ta till sig kunskap, menar partiet.

– Många barn har ett tomt kylskåp hemma eller en tuff situation som gör att man inte ens orkar äta frukost hemma. Därför tycker vi att det är en oerhört viktig satsning som ska omfatta alla barn, säger Rossana Dinamarca.

Lärarförbundet anser att frukost visserligen är viktigt för en bra start på dagen, men att det är en skolpolitisk felprioritering.

– Vi har en så alarmerande situation i svensk skola i dag. Insatser i särskilt stöd och utbildade lärare, det är det som behövs. Det är det förslaget som måste läggas, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, till SR.

ur Lärarförbundets Magasin