Ingår i temat
Hjärnkoll
Läs senare

Vad var det skolan hette?

16 maj 2012

Varför har jag så svårt för att lära mig nya namn? Amerikanerna lär vara bra på det. Därför försöker jag göra som det sägs att de gör, upprepa namnet och säga »Hej Johan, trevligt att träffas«.

Bryr sig skolan om att många repetitioner som sker under en lång tid förbättrar inlärningen? Vet man ens om det? Den frågan ställer vår reporter Karin Lindgren i det här numrets stora fokusartikel.

Många har åsikter om inlärning men få baserar sina åsikter på vetenskapliga fakta. Vilka konsekvenser får det om skolans verksamhet inte bygger på vetenskaplig grund? Vad betyder det för eleven om det krävs en diagnos för att få den individuella undervisning som lagen ger rätt till?

Inom idrotten har man sedan länge förstått att inlärningsprocessen är individuell. Alla har en unik teknik för att lära sig och uppnå sina bästa resultat.

Att ha rätt inställning är också viktigt. »Inte« och »aldrig« är till exempel ord som är tabu när man tränar idrott. Allt är möjligt, det går att lura hjärnan. Det kräver att tränaren har kunskap, tid och möjlighet att lära känna sin adept väl.

Träning ger färdighet, som på Örnässkolan i Luleå. Var det så skolan hette som vi skriver om i temanumrets reportage? Tänk att jag ska ha så svårt för namn, att jag aldrig lär mig.

Alla artiklar i temat Hjärnkoll (10)

ur Lärarförbundets Magasin