Läs senare

»Våga lyfta fram dig själv«

31 mar 2015

Den absolut vanligaste frågan som medlemmarna i Lärarförbundet ställer om lönesamtal är »Vad bör jag ha i lön?«.

Det be­rättar regionombudsman Anett Hallsten, som nyligen höll i Lärarförbundets lönechatt för medlemmarna och som är van att besvara lönefrågor när hon sitter i medlemsjouren.

Och vad svarar du på det?

— Att det beror på var du bor, vad du är för slags lärare och hur stor efterfrågan det är på din kategori av lärare.

Lönesamtal — innebär det att jag får vara med och be­stämma lönen?

— I slutändan är det alltid den lönesättande chefen som ­sätter lönen. Men är du inte nöjd med löneökningen denna gång kan du begära att få reda på vad som krävs av dig för att du på lång sikt ska kunna få högre lön.

Här är Anetts fyra bästa tips inför lönesamtalet:

  1. Logga in på Lärarförbundets hemsida med ditt lösenord. Sök på »Min lön«. I ett prickdiagram kan du se hur du ligger till i jämförelse med andra i din lärarkategori och hos din arbetsgivare, till exempel din kommun. Du kan också jämföra din lön med lärarlöner i andra kommuner.
  2. Gå noggrant igenom lönekriterierna på din arbetsplats före lönesamtalet och tänk efter hur du lever upp till kriterierna.
  3. Fundera igenom vad du har bidragit med under året och hur du har uppfyllt de mål som du och din chef kom överens om vid utvecklingssamtalet.
  4. Beskriv för din chef vad du gör, vilket ansvar du tar och hur du tycker att detta ska påverka lönen. Våga lyfta fram dig själv och det du är duktig på!

Läs vidare

Läs mer om lönesamtal.
lararforbundet.se/om/lonesamtal

ur Lärarförbundets Magasin