Läs senare

Välgörenhet på gympan

Så gör viGör som eleverna i årskurs 5 och 6 på Tärnaskolan i Borlänge: Spring, tjäna en slant och välj om pengarna ska gå till Rädda Barnen, Världsnaturfonden eller något annat välgörande ändamål.

av Karin Lindgren
18 okt 2017
18 okt 2017
Gratisapp. Motion med hjärtat.

Idrottsläraren Paulo Gago fick tips om gratisappen ”Charity miles” och använder den nu i undervisningen. Charity miles sponsras av ett antal större företag och ger motsvarande 1,27 kronor per sprungen kilometer (en 50-öring om man cyklar).

— Appen är på under idrottslektionen. Jag vill inte att eleverna ska ha sina mobiltelefoner så jag samlar ihop mobilerna och sedan får en elev springa med dem i en ryggsäck under passet, säger han.

Att vara mobilbärare är ett hedersuppdrag som roterar. Det känns meningsfullt att röra sig för en större sak och själv få välja vad ens individuella insats ska gå till. En del elever gillar djur, andra läser på och kommer fram till att de vill ge pengarna till alzheimerforskning eller rent vatten.

— Tidigare kunde eleverna fråga ”varför det?” när jag ville att de skulle springa eller jogga under uppvärmningen. Nu är de jättetaggade när de gör sin charity mile (1,6 kilometer).

Paulo Gago drömmer om en spridning till fler skolor och om stora arrangemang:

— Ta klassjoggen som samlar 3 700 elever från olika skolor i Borlänge. De springer fyra kilometer var på en dag. Tänk så mycket pengar det skulle gå att samla in.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: