Läs senare

»Var glada att ni inte får betalt i ris«

21 mar 2014

I Kambodja får en nyexaminerad lärare motsvarande 350 kronor i månadslön. Det ska de vara tacksamma för, enligt premiärminister Hun Sen.

»Var glada att ni inte få betalt i en säck med ris«, sa han till drygt 1 000 nyexaminerade lärare i Phnom Penh vid en ceremoni nyligen.

Kambodjanska lärare har nyligen strejkat för högre ­löner. Oppositionen kräver en minimilön på motsvarande 1 750 kronor för offentlig­anställda.

När premiärminister Hun Sen, som styrt landet i 29 år, var på plats på lärarhögskolan för att dela ut examensbevis till ett tusental nyexaminerade lärare tog han därför tillfället i akt att ge sin syn på saken.

Enligt tidningen The Cambodia Daily sa han åt lärarna att inte vara bittra över de låga lärarlönerna eftersom det kunde vara mycket värre.

— Ni ska minnas att för inte så länge sedan fick lärare betalt i ris, sa han enligt tidningen. Uttalandet är en hänvisning till åren efter Röda khmerernas regim, när offentliganställda fick betalt in natura.

Sedan början av 2000-talet har Kambodja haft en av de snabbaste tillväxttakterna i Sydostasien. Men landet kännetecknas av höga inkomstskillnader och korruption.

Oppositionen har länge anklagat regeringen för att lägga för mycket resurser på försvaret på bekostnad av utbildning och sjukvård. Ledaren för oppositionspartiet CNRP, Sam Rainsy, var mycket kritisk mot premiärministerns uttalande.

— Röda khmerernas styre var ett helvete. Det är därför alltför lätt att säga att lärarna har det bättre nu än vad de hade i helvetet, kommenterade han till The Cambodia Daily.

ur Lärarförbundets Magasin