Läs senare

Vardag och avtal i skuggan av Paris

26 nov 2015
Annica Grimlund.

Lärarförbundets nya löneavtal med Sveriges Kommuner och Landsting hamnade i medieskugga när de blodiga attentaten i Paris inträffade samma vecka. Det kan kännas förmätet att nämna de två händelserna i samma text. Men trots allt elände som pågår runt oss fortsätter på något underligt vis ändå vår vardag. Avtal ska inledas, betyg ska sättas och remisser ska gå sin vanliga runda.
Vår reporter Stefan Helte har träffat Johanna Jaara Åstrand. Nästan på årsdagen efter det att hon blev vald till Lärarförbundets ordförande skrev hon på ett sifferlöst tvåårsavtal med Sveriges Kommuner och Landsting. Hennes ambition är att lärarna fortfarande ska ha mer än andra och i avtalet förbinder sig också kommunerna att satsa extra på lärarna.

Sofia Andersson och Ella Enström är två ambitiösa tjejer som går i nian och som strävar efter högsta möjliga betyg. Läs deras tips på hur lärarna bäst kan stödja dem. Vår krönikör Karin Nygårds är både ambitiös och uthållig. Sedan 2013 har hon målmedvetet arbetat för att få in programmering på schemat. I mars ska regeringens förslag om hur programmering ska in i Lgr11 vara färdigt.

Kanske är det ett tecken på framtidstro att vår vardag trots allt får styra? Att vi inte bara drar täcket över huvudet och inväntar ljusare tider, det skulle aldrig Johanna, Sofia, Ella eller Karin göra.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin