Läs senare

Varning för fula fiskar

På svensklektionen i år 8 på Torsviks skola i Lidingö diskuterar man så kallad grooming utifrån en bok på temat.

01 mar 2011

Klara är 14 år och har börjat chatta med en kille på nätet. Hon har aldrig träffat honom, men han är 22 år och verkar jättesnäll. Han förstår alla hennes problem och vet precis hur hon har det.

Efter många turer beslutar de sig för att träffas. Det visar sig att han är betydligt äldre än 22, och inte alls den trevlige unge man han utgett sig för.

Marita Nyberg är svensklärare i år 8 på Torsviks skola på Lidingö. Hennes klass har läst boken »Sötaste Klara« av Sofia French. Författaren har varit på besök och pratat med eleverna om temat i boken, nämligen »grooming« (eller gromning som den svenska stavningen lyder).

— Det är när äldre män tar kontakt med unga tjejer på internet genom att låtsas vara någon annan, säger Marita Nyberg.

Hon tycker att det är ett angeläget ämne, som inte bara angår flickorna.

— Mina elever är ju i samma ålder som huvudpersonen och kan känna igen sig i mycket. Även killarna, som spelar mycket spel över internet och pratar med folk som de inte har en aning om vilka de är.

Eleverna har läst och diskuterat boken och Marita Nyberg anser att det är viktiga saker som har kommit fram. Bland annat att man är mer utsatt då man känner sig ledsen och ensam.

— Jag tror att eleverna har förstått att någon som verkar vara fantastiskt snäll och förstående när de chattar kan vara helt annorlunda i verkligheten. 

ur Lärarförbundets Magasin