Läs senare

Koll på skolan gav Ovanåker tredjeplatsen i Bästa skolkommun

Bästa skolkommun– Att en kommun går mycket upp och ner på listan är ett tecken på att man inte vet vad man gör. Vårt mål är att skaffa oss kontroll över hur vi jobbar, säger Yoomi Renström, kommunstyrelsens ordförande i Ovanåker.
Kommunen knep tredjeplatsen i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. Här ser du hela listan med placeringar.

av Karin Lindgren
05 Okt 2017
05 Okt 2017

 

Vellinge, Orust och Ovanåkers kommuner toppar rankingen Bästa skolkommun 2017. Foto: Lotta Holmström

Vellinge blev etta för fjärde året i rad Bästa skolkommun (trots att kommunen sänkt sig i 10 av undersökningens 13 kriterier). Orust och Ovanåker tog andra- respektive tredjeplatsen.

På tio i topp-listan är sju kommuner nya, vilket gläder Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Det som förenar dem som lyckas är att de för en dialog med oss lärare, identifierar styrkor och svagheter, har tydliga mål och fattar strategiska beslut. Det är extra viktigt i en tid av brist på behöriga lärare och låg likvärdighet, säger hon.

Det har Ovanåker börjat göra. Glesbygdskommunen i södra Hälsingland har knappt 12 000 invånare och en utbildningsnivå under rikssnittet. Befolkningen ökar för första gången på länge tack vare att man tagit emot många nyanlända. Kommunen har segat sig upp ungefär 50 placeringar om året de två senaste åren.

– Vi arbetar nu systematiskt med kvalitets- och metodutveckling. Vi har arbetslag som jobbar bra och långsiktigt med alla elever och det ska vi sprida till hela skolverksamheten. Vi har också gått in i Skolverkets projekt Samverkan för bästa skola, säger kommunstyrelsens ordförande Yoomi Renström (S).

Ovanåkers placering 2015 var ett nedåthack i kurvan. De fem åren dessförinnan vandrade kommunen mellan 9:e och 67:e plats. Yoomi Renström vill helst ligga stabilt i spannet 10–20.

– Att det går mycket upp och ner är ett tecken på att man inte vet vad man gör. Det blir det en ”Hoppsan, vad hände nu”-effekt som inte är bra för verksamheten. Vårt mål är att skaffa oss en sådan kontroll över hur vi jobbar att vi får jämnare elevresultat över åren. Vi är inte där än men på väg, säger hon.

En närmare titt på Ovanåkers resultat visar att kommunen ligger mycket bra till när det gäller lärartäthet och andelen friska lärare. När det gäller andelen behöriga ligger man på 63:e plats och när det gäller lärarlöner först på plats 281 (av 290).

Yoomi Renström jämför sig helst med grannkommunerna och då är löneskillnaderna inte så stora, enligt henne.

– De senaste löneöversynerna har vi satsat lite mer på specialpedagogerna, för det har vi sett behov av, säger hon.

Flera av de kommuner som ligger långt ner i Bästa skolkommun är de som kommer att få mest av regeringens kommande 6-miljarderssatsning på skolan.

För Lessebo, som ligger sist, innebär det en 25-procentig ökning till undervisningen om man följer beräkningarna i Skolkommissionens betänkande.

Enligt Johanna Jaara Åstrand kan alla kommuner utvecklas och till och med bli bäst.

– Att många tycks ha större utmaningar än vad de klarar av är ett tecken på att staten hittills inte riktat resurserna dit där de behövs bäst, säger hon.

Finns det några funderingar på att ta med andelen nyanlända som ett kriterium?

– Vi har tittat på det eftersom vi anser att alla kommuner ska dela på ansvaret. Men det finns ingen tillförlitlig statistik att tillgå och vi ser ett värde i att ha en rankning som går att jämföra över åren. Vi utgår ifrån att kommuner som vill bli bättre tittar både på vad som finns i våra siffror och på allt annat som spelar roll.

Vad gör Lärarförbundet för att boosta de kommuner som hamnar lågt år efter år?

– Vi gör saker hela tiden och inte bara när vi släpper Bästa skolkommun. Det vi vill är att få till lokala samlingar där professionen och politiken verkligen går på djupet med lärares och skolledares förutsättningar att göra ett bra jobb. Och vi vet att rankningen öppnar dörrar för den dialogen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Här kan du ta del av hela listningen.

 

ur Lärarförbundets Magasin