Läs senare

Vi är på väg att förlora matchen om vår hälsa

av Marcus Larsson
27 feb 2019
27 feb 2019
Marcus Larsson är debattör och fackligt aktiv lärare i svenska och SO, Strandskolan i Kungälv.

Jag har alltid älskat lagidrott. Att det finns avigsidor med omklädningsrumskulturen är uppenbart, men det uppstår något väldigt speciellt när många går ihop för att laget ska prestera så bra som möjligt. ”Laget före jaget”.

Idrott är så mycket mer än bara den fysiska prestationen. Vad kommer det sig att fotbollslag oftare vinner på hemma- än bortaplan? Hur kan vissa lag ständigt prestera över sin förmåga medan motsatsen gäller för andra lag? Det är så mycket psykologi inblandat.

När man ligger under med två bollar med 15 minuter kvar är det alltid samma spelare i laget som höjer sig ett snäpp. Det är som att desperationen får dem att prestera bättre. Hårdare tacklingar, fler bollar fram mot mål, bättre hemjobb för att vinna tillbaka bollen. För att det är kris. För att mer kamp är enda chansen att vända matchen.

Var är kampen i det fackliga laget?

Ett fackförbund är själva definitionen av ”laget före jaget” och vår match står mellan våra medlemmars arbetsvillkor och politikers krav på att de ska bli ständigt ”effektivare”.

Jag vet att de flesta av er tycker att ekonomi är tråkigt. Och jag förstår er. Men efter att ha varit både skolpolitiker, fackligt engagerad och lärare är min fasta övertygelse att inget styr så mycket av skolans vardag som ekonomin.

Jag har läst nästan alla kommuners skolbudgetar för 2019 och jag kan konstatera tre saker. Besparingskraven på skolan i år är fler och större än besparingskraven på skolan var förra året. Det ser ännu värre ut inför 2020 och 2021. Och sedan väntar fritt fall.

Såvida inte lärare blir effektivare förstås. För det är den enda lösningen på det ökande glappet mellan krav och resurser som politiker presenterar i sina budgetar. Effektivisering och digitalisering.

Vi spelar en match om våra medlemmars hälsa. Vi ligger under med två mål med kvarten kvar. Våra medlemmar är trötta. En del har till och med fått lämna matchen på grund av skada. Men var är kampen i det fackliga laget? Var är desperationen? Skolan befinner sig i ekonomisk kris men vi fortsätter att spela samma spel som lett oss fram till det här underläget.

Högre löner, antal lärarfack och om det ska startas ett professionsprogram eller inte blir obetydliga frågor när rikspolitiker fortsätter att öka kraven på skolan samtidigt som kommunpolitiker skär ner.

Det är dags för våra ledargestalter att träda fram och trycka till lite extra i tacklingarna. För vi är faktiskt på väg att förlora matchen.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin