Läs senare

”Vi förstår att Malmö stad polisanmäler”

SfiMalmö stad polisanmäler utbildningsföretaget Hermods, dotterbolag till Academedia, för misstänkt bedrägeri. Ett beslut som friskolekoncernen förstår, enligt ett pressmeddelande.

17 apr 2018

Kommunen kräver Academedia på minst 4,7 miljoner kronor efter det att ersättning utgått på grund av felaktig fakturering, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

Orsaken är att Hermods under tre månader i fjol ska ha fakturerat kommunen för betydligt fler lärare än vad företaget ska ha haft i sin undervisning i svenska för invandrare (SFI).

”Vi har begärt ut rättade personallistor för hela avtalsperioden. Trots påstötningar har vi endast fått listor för tre månader. Av dessa framkommer uppenbara oriktiga faktureringar. Vi misstänker att denna hantering satts i system och är minst lika omfattande för andra ännu inte redovisade månader”, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg.

Enligt friskolekoncernen Academedia ser man allvarligt på det som har skett.

”Det här är ytterst allvarligt och vi förstår att Malmö stad väljer att polisanmäla. Vi startade omedelbart när vi upptäckte detta en intern, och en oberoende extern utredning, vi gör naturligtvis också vårt bästa för att samarbeta med Malmö stad”, skriver Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog i ett pressmeddelande.

Koncernen kommer nu undersöka om kravet från Malmö stad om 4,7 miljoner kronor är rimligt, skriver Paula Hammerskog vidare.

Kommunen polisanmälde nyligen ett annat utbildningsföretag – Astar, dotterbolag till Thorengruppen – för liknande bedrägerier. I det fallet har Malmö stad krävt minst 7,6 miljoner kronor tillbaka.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ser allvarligt på det som har framkommit och uppmanar därför alla kommuner att genomföra granskningar av kontrakt som rör SFI-utbildningar.

– Det verkar finnas ett allvarligt behov av att granska och se till att de här bolagen har levererat det de ska leverera. Kommunerna måste säkerställa att de får det som de har betalat för, det här är skattebetalarnas pengar, säger han och fortsätter:

– Det är ju problematiskt att pengar som skulle ha gått till lärare behöver läggas på kontroll och administration. Men så länge vi har de här vinstincitamenten måste vi ha kontroll.

För att komma tillrätta med problemet vill regeringen få till en lagstiftning med ”bättre ordning och reda” inom skattefinansierad utbildning.

– Jag hoppas att alla partier tänker om här. Vi har varit för naiva med regelverket för vinstdrivande utbildningsaktörer och det utnyttjas. Det är dags att sätta stopp för det, säger Ardalan Shekarabi.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin