Läs senare

”Vi gör allt för att de ska ta på sig tröjan på fredag”

UPPRORETFörskoleupprorets tröja bryter inte mot några lagar. Katrin Nörthen i upprorets ledningsgrupp hoppas att göteborgarna klär sig i orange på fredag.

av Emma Olsson
25 jun 2019
25 jun 2019
”Vi gör allt för att de ska ta på sig tröjan på fredag”
Katrin Nörthen välkomnar JO:s beslut i tröjfrågan.

Förskoleupprorets medlemmar bär sin tröja varje fredag – men i Göteborgs stad har det varit förbjudet. Efter att Justitieombudsmannen idag fattat beslut om att förbudet kränker de anställdas yttrandefrihet, vill Katrin Nörthen fira.

– Min första tanke är ”jippie”. Det här är en seger. Vi blev jättechockade när förbudet kom, säger hon.

Nu hoppas Katrin Nörthen att kollegorna i Göteborg kommer att klä sig i orange.

– Vi kommer att göra allt i vår makt för att de ska ta bära tröjan nu på fredag, säger hon.

Förskoleupprorets policy inkluderar bland annat att medlemmarna bara får diskutera sakfrågorna på raster och fritid, aldrig i verksamheten. Därför är hon tveksam till förhandlingschefen Michael Färdigs kritik mot att tröjorna skulle utgöra politiska budskap.

– Vi har försökt förklara att vi inte kritiserar arbetsgivaren, utan situationen som sådan. Men det är arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön. Och vi behöver att de står med oss, det är systemet som inte funkar, säger hon.

Lärarförbundet i Göteborg firar med tårtkalas på twitter och skriver: ”Nu ska vi fira med tårta. På med tröjorna”.

– Vi har vart väldigt bekymrade över situationen i Göteborg. Det är här en jätteviktig seger för yttrandefriheten och vi är även glada att det tydliggörs för våra politiker att lärarnas inte kan tystas på detta sätt, säger Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

ur Lärarförbundets Magasin