Läs senare

”Vi gör kartmodeller i trolldeg när vi lär om topografi”

UtmärkelseHallå där och grattis, Lotta Rahm på Mohedaskolan i Alvesta, utsedd till Sveriges bästa geografilärare 2018.

av Sten Feldreich
04 feb 2019
04 feb 2019
Lotta Rahm, geografilärare. Foto: Privat.

Du får pris för din pedagogik. Hur ser dina lektioner ut?

– Jag undervisar i årskurs fem och försöker att arbeta mycket praktiskt med eleverna i geografi. Det är ett tacksamt ämne, eftersom det går att väva in i barnens vardag på många olika sätt. Vi är till exempel ute och tittar på natur och kulturlandskapet när vi studerar Sverige och gör kartmodeller i trolldeg när vi lär om topografi. Greta Thunbergs klimatstrejk inspirerar till diskussioner kring hållbar utveckling, till exempel.

Varifrån får du inspiration till dina lektioner?

– Sociala medier och nätet är en outtömlig källa till inspiration. Dels följer jag Facebookgrupper och Instagramkonton där SO-lärare utbyter tips och idéer och dels googlar jag mycket. Sedan bollar jag mycket idéer med min närmaste kollega, fast hon har helt andra ämnen än SO. Det är ju så roligt att planera lektioner!

Tips till geografilärare?

– Använd Google Earth och Gapminder på internet. Google Earth är en virtuell jordglob med många finesser och Gapminder hjälper till att göra olika typer av statistik om jorden lättillgängliga och enkla att förstå. Arbeta praktiskt så mycket det går.

Varför blev du lärare?

– Bra fråga, för jag har inga som helst lärartraditioner i släkten. Men mamma säger att jag gillade att leka skola – inte alltid till min lillasysters glädje, som fick vara elev. Jag trivdes också alltid bra i skolan.

I april föräras du en middag på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm och får priset på 30.000 kronor. Vad gör du för pengarna?

– Det lutar år en resa till London med bland annat ett besök på Observatoriet i Greenwich, där världens nollmeridian passerar, alltså den som bestämmer de tidszoner vi har och längdgraderna på våra kartor.

Fotnot: Årets geografilärarpris delas ut av Kungliga vetenskapsakademiens nationalkommitté i samarbete med Nationalkommittén för geografi, Geografilärarnas riksförening och Svenska sällskapet för geografi och antropologi. Utdelningen sker i april. 

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: