Läs senare

”Vi måste hitta nyfikenheten hos killarna”

SkolpolitikHallå där Gunilla Svantorp, socialdemokrat som tar över som ordförande i riksdagens utbildningsutskott efter nyblivna ministern Matilda Ernkrans.

av Daniel Persson
30 jan 2019
30 jan 2019
Gunilla Svantorp. Foto: Socialdemokraterna.

– Det är väldigt roligt att ha fått förtroendet, jag går in på mitt nionde år i utskottet nu. Jag har haft flera olika ansvarsområden och är ganska bred i mina erfarenheter. Jag började med att ha ansvar för vuxenutbildning och sfi och den följande mandatperioden för lärarutbildning, lärarfrågor i stort, för folkbildning och samefrågor. Den här hösten har jag pluggat på frågor om högre utbildning och forskning.

Vad blir det viktigaste inom skolpolitiken de kommande åren?

– Det handlar om frågorna som Skolkommissionen har identifierat, tycker jag. Bristande likvärdighet, att komma tillrätta med segregationen och lärarbristen. Arbetsmiljön för lärare. Omsättningen på skolledare är väldigt hög och vi måste fundera på vad som ligger bakom. De frågorna är viktigast att jobba vidare med och min ambition är att vi ska komma överens över blockgränserna så att man får en långsiktig planering om vad som gäller.

Gunilla Svantorp

Ålder: 55.
Bor: Årjäng.
Bakgrund: Folkhögskollärare, ledamot i riksdagen och utbildningsutskottet sedan oktober 2010.

Vad brinner du personligen mest för?
 
– Lite av min hjärtefråga är vad vi ska göra med alla pojkar som inte klarar skolan, vad är det som gör att de faller ur? Det är ett stort jämställdhetsproblem fast från andra hållet än vad vi är vana vid. Jag tror att det handlar mycket om att man måste komma på hur man fångar intresset hos de killar som inte tycker att skolan är jättekul. Professionen vet mycket bättre exakt hur det ska göras, men kärnan är att vi måste hitta fram till nyfikenheten hos de här killarna, hitta och hålla i det som de är bra på.
 
Hur ska ni lösa lärarbristen?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att börja hitta nya vägar in i läraryrket, att öka platserna för de som redan har en utbildning, att fånga upp nya saker. Och så måste vi skapa en bra arbetsmiljö så att lärarna pratar gott om sitt arbete, det är det bästa sättet att få in nya.

Hur kommer utbildningsutskottet fungera i det här krångliga parlamentariska läget?

– Det kommer att vara lite besvärligt, för i vissa beslut är vi en sorts majoritet och i andra en annan sorts. Det kommer att handla mycket om att förhandla och det blir jag som ordförande som ska göra det.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin