Läs senare

Vi måste reagera mot nedskärningarna, kolleger

DebattDe krävande barnen är inte fler idag än för 30 år sedan, men de märks mer. Tidigare behövde ingen bete sig illa för att få en vuxens uppmärksamhet. Det är dags att kräva mindre grupper och mer tid med barnen, skriver fritidspedagogen Carola Bengtsson.

Om debattören

Carola Bengtsson

Fritidspedagog

Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser inför tomrummet och vill få kontakt till vilket pris som helst.”  (Doktor Glas, Hjalmar Söderberg)

Barn konkurrerar om de vuxnas uppmärksamhet. Vi vill inte inse det, men dessvärre är det nog så. Barn ska inte behöva konkurrera med varandra. Det är sorgligt. Konsekvensen blir att ju större barngrupper desto hårdare konkurrens.

Bild: Colourbox

Jag tror på relationer. Jag vill bygga upp trygghet och stabilitet med hjälp av goda relationer.
Relationer kräver tid och tillit.

Jag är övertygad om att färre barn i barngrupperna bidrar till en lugnare och tryggare miljö.

Vi talar ibland om att det är så många barn idag som är speciellt krävande och/eller i behov av särskilt stöd. Jag tror inte det är fler barn idag än för 20–30 år sedan, däremot märktes de inte i den omfattningen som de gör idag. Då fanns det fler stabila vuxna och barngrupperna var mindre. Barnen behövde inte kriga eller bete sig illa för att få en vuxens uppmärksamhet/bekräftelse.

Jag har en före detta kollega som arbetat som fritidspedagog sedan 80-talet och hon berättar ibland om hur förskräckta de var när de fick reda på att de skulle ha 20 barn på avdelningen. Hur i hela friden ska vi kunna bedriva en vettig verksamhet med 20 sexåringar!!??

Idag låter det som en dröm. Tänk att ha en grupp om 20 sex-åringar. Vilka möjligheter!

Och framförallt så tryggt, skönt och VÄRDEfullt för barnen. (Vad innebär värdegrund förresten?!)

Tveka inte att reagera när verksamheten inte fungerar. Det MÅSTE lyftas. Om och om igen och förhoppningsvis kommer en förändring.

Jag kan bli ledsen när jag läser artiklar eller lyssnar på förståsigpåare som inte förstår vikten av mindre grupper och engagerade trygga vuxna som har TID.

TID att se barnen. TID att bygga relationer. TID att vara bra kollegor. TID att reflektera och lära nytt. TID att förverkliga sina drömmar.

Om vi accepterar nedskärningar och omorganisationer som inte gagnar den pedagogiska verksamheten är vi illa ute.

Kära kolleger! Tveka inte att reagera när verksamheten inte fungerar. Det MÅSTE lyftas. Om och om igen och förhoppningsvis kommer en förändring. Det finns verkligen inga anledningar att inte kämpa för en humanare barnomsorg för våra barn.

Och ha för Guds skull inte dåligt samvete för att Du kanske inte har utvärderat, skrivit pedagogiska planeringar, eller gjort schema eller fyllt i kvalitetsrapporter eller gjort enkätundersökningar.

Du är viktigast när du är närvarande i barngruppen (med själ och hjärta).

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

ur Lärarförbundets Magasin