Läs senare

Vi stressar igenom årets vackraste tid

av Örjan Björklund
31 maj 2018
31 maj 2018
Örjan Björklund
Chefredaktör

När Sverige är som vackrast stressar vi som mest. Ett år i detta land utgörs till största delen av ett kylslaget grådask. Men plötsligt, under en försvinnande kort tid, grönskar det och doftar, kvittrar och glittrar. Det är lite som den där gamla tv:n jag hade en gång för länge sedan. Den tappade liksom färgen i bilden – smygande så att man knappt märkte det – och för att få tillbaka den var man tvungen att resa sig och daska till den på ovansidan. Någon har daskat till oss och allt har plötsligt fått färg igen.

Och vad gör vi under denna fantastiska tid när allt blir återfött? Jobbar och flänger mer än vanligt.

Diskussionen om förbundets tidningar och deras självständighet kan åter bli het.

Mest av alla vårstressar de som befinner sig i skolans värld – elever, studenter och lärare. Att kortare perioder jobba hårt mot en tydlig deadline kan vara stimulerande. Men lärarnas stress (läs mer om den här) är nu en ständig följeslagare i arbetet. Och att ständigt ha höga stressnivåer, att inte kunna påverka sin arbetssituation och göra ett så bra jobb som man skulle vilja, kan vara förödande. Känner man sig inte lyssnad på blir det än värre. Allt det där vet både du och jag, fack och arbetsgivare. Ändå har vi alla sett vänner och medarbetare gå in i väggen och bli sjukskrivna. Kanske gjort det själva.

Priset för en arbetsmiljö som skickar folk in i väggen är högt. Främst för dem som blir sjuka, men även för organisationen som tappar kraft, fart och kompetens. Att inte ta hand om sin personal är ett slöseri med den mest värdefulla resurs en arbetsgivare har. Allt det där vet alla. Ändå händer det igen och igen.

Även för oss på Lärarnas tidning har det varit en tuff vår. Snart väntar en höst med bland annat val och Lärarförbundets kongress. Där kan diskussionen om förbundets tidningar och deras självständighet åter bli het. En av flera motioner om detta kommer från förbundets avdelning i Göteborg. ”Det jätteviktigt att vi har oberoende tidningar och inte bara ett infoblad”,  säger Andrea M Meiling, ordförande i Göteborg (läs mer här).

Det här är vårens sista nummer av Lärarnas tidning. Men vi uppdaterar vår webb med dagliga nyheter fram till och med Almedalsveckan.

Njut av försommaren och ha sen en riktigt skön semester!

ur Lärarförbundets Magasin