Läs senare

”Vi unga lärare har ett bra läge”

LärarbristRedan innan Malin Pettersson gått klart lärarutbildningen hade hon flera ­jobbanbud att välja mellan. Det gjorde det lättare att förhandla upp lönen.

av Stefan Helte
15 Aug 2017
15 Aug 2017
Malin Pettersson är mycket nöjd med sitt första jobb på Valsätraskolan i Uppsala – och med lönen. Foto: Staffan Claesson

Hon gick ut lärarutbildningen i somras. Och hon lyckades direkt förhandla upp lönen på sitt första lärarjobb med några tusen kronor.

— Jag är nöjd. Jättenöjd, faktiskt.

I juni blev Malin Pettersson färdig grundskollärare med inriktning mot årskurs F—3.

Men redan under den sista terminen på lärarutbildningen vid Uppsala universitet var skolor och ryckte både i henne och hennes kurskamrater.

— Jag fick erbjudande om ett vikariat direkt under vårterminen. Men det var inte aktuellt för mig att börja jobba då. Jag ville fullfölja min lärarutbildning först.

Som nyexaminerad i lärarbristens Sverige visste Malin Pettersson sitt värde. Hon sökte två utannonserade tjänster inför hösten och erbjöds båda. Dessutom fick hon förfrågningar om andra anställningar som hon inte ens hade sökt.

— Vi unga lärare har ett väldigt bra arbetsmarknadsläge nu.

Hon valde till slut tjänsten som klasslärare i årskurs två på Valsätraskolan. Och hon lyckades höja rektorns utgångsbud med några tusenlappar.

— Jag hade kollat upp med Lärarförbundet vad lärarlönerna ligger på och frågade mig själv vad jag tyckte att jag var värd.

Men det var andra faktorer som gjorde att hon valde just Valsätraskolan. Malin Pettersson hade kollat upp skolans arbetssätt, hur lärarna jobbar kollegialt och att eleverna trivs där.

— För mig är den första känslan när man kliver in i en skola viktig. Man känner i väggarna hur stämningen är. Och det klickade direkt mellan Valsätraskolan och mig.

Kurskamraterna har också kunnat välja och vraka mellan jobberbjudanden. Och de som har sökt sig till Stockholm har fått riktigt bra löner.

Hur känns det att börja på ditt första lärarjobb?

— Jättebra. Och pirrigt, såklart. Det är något speciellt att ha sin första klass. Men jag känner mig väl förberedd, jag har många verktyg med mig i ryggsäcken.

Malin Pettersson väljer att starta sin lärarkarriär med ett halvårsvikariat. För i januari har hon helt andra planer. Då ska hon åka jorden runt.

Till Ryssland, Indien, Hawaii och Brasilien.

— Vad som händer efter det? Jag kommer från Göteborg och kanske flyttar dit. Men jag vet inte. Det är en bra sak med att vara lärare. Man har hela landet som arbetsmarknad.

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin