Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Ville inte arbeta med män – fick byta praktikplats

LärarutbildningEn förskollärarstudent i Vänersborg fick ny praktikplats efter att ha sagt att hon inte kan arbeta med män.
– Jag är chockad, säger handledaren Visar Gerbeshi.

av Niklas Arevik
20 dec 2017
20 dec 2017
Visar Gerbeshi, förskollärare i Vänersborg.

Förskolläraren Visar Gerbeshi på Frida förskola i Vänersborg är handledare åt lärarstudenter. Några dagar innan han skulle ta emot en ny student får han ett samtal från vfu-samordnaren på Högskolan Väst, som säger att studenten blivit omplacerad. Anledningen var att hon inte kan arbeta med män.

– Som manlig pedagog får jag stå ut med sådana fördomar dagligen. Men att de skulle komma från lärarutbildningen… Jag är chockad, säger Visar Gerbeshi.

Han begriper inte hur högskolan kan acceptera en sådan motivering.

– Det här är könsdiskriminering, hela agerandet visar på enorma brister och går inte ihop med vare sig värdegrund eller läroplan. Vad skulle hända om jag säger att jag inte vill arbeta med mörkhyade till exempel?

Vfu-samordnaren bad om ursäkt, men högskolan verkar inte ta saken på allvar, anser Visar Gerbeshi.

Han har dock fått stort stöd från sina kolleger och sin chef.

– Jag har fått fantastiskt stöd. Jag som manlig pedagog från en helt annan kultur har gjort en jätteresa. Det sista jag vill är att en högskola accepterar fördomar.

Visar Gerbeshi kontaktade Universitets- och högskolerådet, som hänvisade till Diskrimineringsombudsmannen.

– Men de hävdade att detta inte är ett fall för dem.

Mona Tynkkinen är utvecklingsledare för VFU på Högskolan Väst. Hon menar att det hela är ett misstag, som beror på att högskolan haft två parallella system för vfu.

– Vi var tydliga gentemot studenten att det är den placering hon fått som gäller. Informationen till förskolan om orsaken till varför hon ville byta placering kom inte från oss, utan från studenten själv, säger Mona Tynkkinen.

Lena Sjöberg är prefekt på Högskolan Väst. Enligt henne har studenten nu hoppat av sin utbildning.

– Självklart ska man kunna jobba med alla oavsett kön eller etnicitet. Det är det budskapet vi har förmedlat. Studenten har nu valt att avsluta sin utbildning, säger Lena Sjöberg.

Visar Gerbeshi vidhåller dock att informationen om anledningen till att studenten fått byta praktikplats kom från högskolan.

– Högskolan informerade vår vfu-samordnare, som meddelade detta vidare till min förskolechef. De vet precis vad det handlar om, säger Visar Gerbeshi.

ur Lärarförbundets Magasin