Läs senare

Vinstförbud vänsterns valfråga

Gör om er till aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning eller låt kommunen ta över. Det är Vänsterpartiets besked till riskkapitalister och andra vinstdrivna friskoleägare.
– Om riskkapitalbolagen är kloka börjar de planera för reträtten, säger partiets ledare Jonas Sjöstedt.

13 jan 2014

Redan i juni 2012 deklarerade Jonas Sjöstedt i en intervju i Lärarnas tidning att vinsterna i välfärden skulle bli Vänsterpartiets viktigaste fråga i valet 2014. Strategin spikades under partiets kongress som avslutades på söndagen.

V vill gärna vara med i en ny rödgrön regering, men inte till vilket pris som helst. Villkoret är att partiet får genomslag för sin linje när det gäller välfärdvinsterna – en politik som man än så länge är ensam om.

– Vi kräver två saker: att överskott återinvesteras och att kommunerna bestämmer vilka som ska få del av skattepengar, säger Jonas Sjöstedt.

Friskolor som ägs och drivs av stiftelser och personal- och föräldrakooperativ ska vara tillåtna även i fortsättningen i partiets modell. Liksom aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning, så kallade svb-bolag.

Svb är en bolagsform som den förra socialdemokratiska regeringen införde 2006 och som bara tillåter ägarna att ta ut statslåneräntan plus en procent på insatt kapital. Bolagsformen fick ett eget kapitel i aktiebolagslagen, var tänkt för skola, vård och omsorg men har knappt använts.

Jonas Sjöstedts besked till de aktiebolag som äger skolor är att de ska ombilda sig till svb-bolag om de vill fortsätta. Alternativet är att kommunen eller ideella krafter tar över.

– Eftersom det inte kommer finnas några riskkapitalbolag i välfärden i framtiden lär mycket gå tillbaka till samhället, säger han och tillägger att är det uppenbart att opinionen har svängt åt partiets håll.

– Till exempel är alliansen numera djupt oenig i frågan. Jag tror att riskkapitalbolagen har börjat tänka på reträtten, säger Jonas Sjöstedt.

ur Lärarförbundets Magasin